Dan srpskog jedinstva i zastave

Danas obeležavamo Dan srpskog jedinstva ili dan zastave. Datum 15. septembar izabran je jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front. Praznik se slavi od prošle godine u Srbiji i Republici Srpskoj.  

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće obeležen širom Srbije i Republike Srpske, a građani su pozvani da na svojim domovima istaknu zastavu. Na Kosovu i Metohiji se kao i svaki praznik države Srbije i ovaj obeležava skromno u etnički srpskim sredinama. U Gračanici su državni simboli Srbije istaknuti na ustanovama koje rade u sistemu Republike Srbije ali su izostale zastave na ulicama i ostalim javnim objektima.

Datum 15. septembar izabran je jer je na taj dan, pre 103 godine, probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu.

Širom Srbije, Republike Srpske, srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ulice su okićene zastavama. U Beogradu će istaknute građevine biti osvetljene bojama zastave – Most na Adi, Brankov most, palata Albanija.

Centralna manifestacija biće održana na Savkom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji. Srž manifestacije u Beogradu je, kako je najavljeno, podsećanje na velike vojskovođe našeg naroda.

Zvaničan početak svečanosti biće obeležen počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana u 17.30.

Plan je da ulicama Beograda prođe više kolona. Jedna će krenuti iz parka Vojvode Vuka, a druga od spomenika Njegošu na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Te dve kolone objediniće se kod spomenika Knezu Mihailu na Trgu republike, a zatim nastaviti ka Slaviji.

Na trgu Slavija kolona iz centra grada susrešće se sa još jednom, trećom kolonom, koja kreće od spomenika Karađorđu u parku ispred Hrama Svetog Save.

Odatle, sa trga Slavija, zajedno će se uputiti ka spomeniku Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

Na ceremoniji na Savskom trgu će se, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obratiti patrijarh Porfirije i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Foto: Riznica

U sklopu obeležavanja Dana nacionalnog jedinstva, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će na Ušću organizovati prikaz naoružanja i vojne opreme.

Posetioci će moći da vide više od 130 borbenih i neborbenih sistema, kao i brojno naoružanje i vojnu opremu.

Takođe, biće prikazana i tematska postavka Vojnog muzeja povodom proboja Solunskog fronta, kao i naoružanje i uniforme iz balkanskih i Prvog svetskog rata.

Srpska usvaja Zakon o zaštiti ćiriličnog pisma

Parlament Srpske danas će na posebnoj sednici usvojiti i Zakon o zaštiti ćiriličnog pisma. Tekst zakona gotovo je identičan onom Skupštine Srbije. 

Odluka o proslavi zajedničkog praznika doneta je u avgustu prošle godine na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima Srpske.

(izvor: agencije)

Povezani članci

Back to top button