Дан жалости на КиМ: У српским срединама се пале свеће, часови започели минутом ћутања и молитвом „Оче наш“

Настава у школама на Косову и Метохији које раде у систему Републике Србије, почела је минутом ћутања и изговарањем молитве ОЧЕ НАШ а потом су на јавном часу наставници са ученицима разговарати о трагедији која се догодила у основној школи у српској престоници.

Ученици грађевинско саобраћајне али о Основне школе „Краљ Милутин“ у Грачаници заједно са директорима и својим професорима, наставницима у учитељима данас пре подне су  паљењем свећа одали пошту убијеној деци и раднику обезбеђења школе „Браћа Рибникар“ из Београда. Све речи туге али и утехе садржане су у реченици да се ово нигде и никоме више не понови.

„И Грађевинско саобраћајн школа у Грачаници се придружује свим школама у Србији и саосећа са породицама пострадале деце и колеге у Београду. Ми смо јуче посебну седницу почели минутом ћутања, а данас смо се окупили испред школе где смо се на челу са директором организовали да упалимо свеће за страдале жртве и овде смо заједно са Основном шклом „Краљ Милутин“ да достојансвено у миру али са порукама да се ово никада више нигде не понови у нашим школама, дошли да запалимо свеће и да минутом ћутања одамо почаст пострадалима“, рекла је професорка српског језика и књижевности Марија Караџић.

Фото: Ризница

У Гимназији у Ораховцу, једној од најизолованијиј српских средина где наставу погађају деца из овог места али и Велике Хоче  минутом ћутања одата је пошта пострадалим ученицима из Београда,, а уз молитву ,, Оче наш,, професори и ђаци су се  помолили  за оздрављење рањених у нападу. Исто је било је у свим школама у српским срединама на територији Косовског Поморавља на истоку Косова. Ученици, наставници, грађани и предасавници локалне власти данас на територији општине Лепосавић данас су кругу истоимене школе пре подне палили свеће и минутом ћутања одали почаст пострадалој деци.

Дан жалости је и у свим срспким срединама на Косову и Метохији. На јавним установама и институцијама које раде у систему Републке Србије заставе су спуштене на пола копља, у данима када је све српство у жалости отаказана је организација  манифестација, радио и телевизијски емитери на српском језику прилагодили су своје програмске садржаје сходно одлуци о дану жалости.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button