Данас је Божић по грегоријанском календару

Римокатоличка црква, протестантске и Англиканска црква, као и неке православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена, данас  прослављају Божић – дан Христовог рођења.

Према јеванђеоском предању, Исус Христос је рођен 25. децембра у Витлејему па се, уз разлике у календарима, тај датум као почетак нове ере и нове историје човечанства поштује у целом хришћанском свету.

У хришћанству се верује да је Христово рођење донело светлост истине људском роду и да је тим догађајем испуњено старозаветно пророчанство о рођењу Спаситеља.

Верници у католичким и другим црквама западног обреда на Божић се клањају јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифом.

Обичај да се у цркве поставе јасле, са фигурама које дочаравају сиромашне услове стаје у којој је Христос рођен, потиче из 13. века. Такве јасле у својим домовима данас имају и верници.

У кућама верника Римокатоличке цркве венац-адвент је исплетен од сламе и борових гранчица, украшен пурпурним врпцама и има четири црвене свеће, због четири недеље поста, које се пале једна по једна, сваке недеље уочи Божића.

За божићне празнике велика пажња посвећује се и јелци, која има посебно место у свакој породици, а поклоне добијају деца која рецитују, певају и свирају божићне песме.

Осим католика, Божић данас у Србији славе и припадници румунске националне заједнице, иако су православне вероисповести, јер они поштују такозвани ревидирани јулијански календар који је 1923. године начинио наш научник Милутин Миланковић.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар рекао је за РТС, поводом обележавања Божића да празнике не обележавамо, већ да их живимо.

„Можда то необично звучи, али у том духовном, теолошком језику знамо да није то сећање неке прошлости, већ је то догађање, данас и овде. Као што некада кажемо историјски да се Исус Христос родио, постао човеком, тако данас долази“, рекао је надбискуп.

Хочевар је истакао да због тога литургије, свете мисе, сва богослужења и све свете тајне имају велико значење и да се светим чинима обнавља исти садржај.

„Зато увек изнова све вернике позивамо да долазе у цркву. Понајпре увек уз остале обреде слушамо реч Господњу, која нас просветљује. Реч Господња доноси просветљење, истину или другачије казано, тумачи значење, што онда у светим чинима литургије и доживљујемо“, објаснио је Станислав Хочевар.

Политички представници Срба са Косова и Метохије упутили су Божићне честитке грађанима који данас славе овај велики празни.

(извор: РТС)

Повезани чланци

Back to top button