Данас је Дан жена

Већ више од једног века, људи широм света обележавају 8. март као Дан за жене.

Међународни дан жена проистекао је из радничког покрета, а Уједињене нације су га признале као догађај који се обележава на годишњем нивоу. Семе његовог настанка посејано је 1908. године, када је 15.000 жена прошетало Њујорком захтевајући краће радно време, бољу плату и право гласа.

Годину дана касније, Социјалистичка партија Америке прогласила је први Национални дан жена. Идеја да се установи међународни празник потекла је од жене по имену Клара Цеткин, која је то предложила 1910. године на Међународној конференцији жена у Копенхагену. Кларина првобитна идеја није подразумевала фиксни датум.

Конференцији је присуствовало 100 жена из 17 земаља света и оне су једногласно прихватиле предлог. На међународном нивоу, Дан жена је први пут обележен 1911. године, у Аустрији, Данској, Немачкој и Швајцарској. Стогодишњица обележавања прослављена је 2011. године, тако да ове године практично прослављамо 110. Међународни дан жена. Све је озваничено кад су овај дан почеле да славе Уједињене нације.

Тај датум је одабран после штрајка организованог за време Првог светског рата, 1917. године, кад су Рускиње захтевале „хлеба и мира“. После четири дана, цар је био присиљен да абдицира, а привремена влада је женама доделила право гласа. Датум кад се одржао штрајк жена по јулијанском календару, који се тада користио у Русији, био је 23. фебруар, недеља. Овај датум је у грегоријанском календару био 8. март – и он се тада слави и данас.

Боје Међународног дана жена су љубичаста, зелена и бела.

– Љубичаста означава правду и достојанство. Зелена симболизује наду. Бела представља чистоту, мада је то контроверзан концепт. Ове боје настале су у Женској социјалној и политичкој унији у Великој Британији – каже се у кампањи за Међународни дан жена.

Повезани чланци

Back to top button