Данас је Михољдан

Православни верници данас обележавају празник Светог Кирјака, у народу познат и као Михољдан.

Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен која је календарски већ увелико почела.

Српска православна црква обележава празник светитеља и великог подвижника хришћанске вере Кирјака Отшелника који је у народу познат и као Михољдан, везан за смену лета и јесени.

Свети Кирјак је рођен у Коринту крајем четвртог века и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина.

Читајући Свето писмо, веома рано је почео да се диви устројству спасења људског рода, а жеља за духовним животом одвела га је у Јерусалим, где је ступио у манастир и добио почетна упутства о монашком животу.

Боравио је у више манастира где се, посветивши се хришћанској вери, борио против јереси.

Предање каже да је био крупан и снажан човек, иако је цео живот провео у строгом посту. Пред крај живота боравио је у монашкој обитељи Светог Харитона, где су монаси јели једанпут дневно, и то по заласку сунца.

Михољдан слава Велике Хоче

Свети Кирјак је заштитник и слава многих српских домова, а у појединим српским селима одржавају се заветине и организују литије. Данас је сеоска слава Велике Хоче и тим поводом ће после празничне литургије бити организован културно уметнички програ и дегустација вина у Господарској кући. Слави се у Боки Которској као заштитник помораца. Морнари на овај дан нису испловљавали како не би увредили свеца.

Кирјака су монаси поштовали као исцелитеља и утешитеља болесних и невољних. Поживео је 109 година и упокојио се 557. у пустињи где је провео старост и последње године живота.

У православном календару се на овај празник помиње и освештање базилике Светог Михаила у околини Рима, што је и објашњење за назив празника.

Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен која је календарски већ увелико почела.

Октобарски топли дани везани за овај народни и верски празник познати су као Михољско лето.

По народном веровању, данас се не раде кућни послови, али ваља завршавати све послове ван куће, који не могу да чекају зиму.

Зимницица је увелико спремна, а грожђе из винограда обрано, па је ово дан када се по правилу проба и пије младо вино – шира.

Повезани чланци

Back to top button