Данас је Никољдан

Српска православна црква данас слави Светог Николу Чудотворца, једног од највећих хришћанских светитеља, заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.

Никољдан је храмовна слава цркве у Приштини. Процењује се да скоро половина православаца у Србији слави Светог Николу.

Свети Никола је слава непроменљивог датума – 6. децембра по старом, односно 19. децембра по новом календару, на дан када је 343. године тај светитељ преминуo.

Слави се и 22. маја, у знак сећања на дан када су његове мошти 1096. године пренете из Мире у Ликији у тада православни Бари, у Италији, и положене у Цркву Светог Јована Претече, која је убрзо постала стециште ходочасника. Три године потом грађани Барија су у част Светом Николи подигли велелепну цркву.

Свети Никола, архиепископ мирликијски, слави се у целом хришћанском свету. Празнује се као дечји празник у земљама Западне Европе јер тада деца, ако су била послушна, добијају поклоне.

Свети Никола пада у време божићног поста, па верници припремају искључиво рибу и другу посну храну.

Свети Никола је рођен у граду Патара, у области Ликија у Малој Азији, од родитеља Теофана и Ноне, у време римског цара Валеријана. Од раног детињства био је веома религиозан и свој живот је потпуно посветио хришћанству. Када је одрастао и изучио школе, желео је да ступи у свештенички чин, па га је његов стриц, архиепископ, произвео у чин свештеника града Мира.

Почетак свештенике службе Светог Николе приписује се времену владавине римских царева Диоклецијана (284-305) и Максимилијана (286-305). Након што су оба цара абдицирала 1. маја 305. године, дошло је до промене у политици њихових наследника према хришћанима. Никола је био затворен за време Диоклецијанових прогона, а ослобођен за време Константина Великог.

Када су његови родитељи умрли, Свети Никола је богатство које је наследио поделио сиромашнима.

Према предању, вођен чудесним гласом кренуо је у народ да шири веру, правду и милосрђе и већ је својом појавом доносио утеху, мир и добру вољу.

Повезани чланци

Back to top button