Данас је почео Велики пост

За православне вернике данас је Чисти понедељак, први дан Великог поста који најављује највећи хришћански празник Васкрс – који ће се ове године прослављати 24. априла.

Седмонедељни Часни пост темељ је хришћанског пута, први на путу спасења, али и прилика за уздизање духа над телом, победу духовне стране над чулима. Они који одлуче да поштују његова правила, дужни су да једу посну храну, да дане проводе у молитви, праштању и покајању.

Пост је душевна храна, припрема за свету тајну причешћа, савладавање искушења и стремљење ка чистоти духа и тела. Саставни део треба да буде и промишљање о другима, опрост грехова и молитва за добро свих.

Траје 48 дана, односно седам недеља. Прва седмица зове се Чиста, током које се спрема цела кућа – чисти, пере, откувава посуђе….

Друга је Пачиста. Трећа је Крстопоклона, јер се верницима износи Часни крст на поклоњење и целивање.

Четврта недеља је Средопосна, јер је на средини поста. Пета се назива Глувна. У току те недеље се не пева, не игра и не свира, а послови се не започињу.

Шеста, Цветна, названа је по цвећу и зеленим гранчицама које су бацане пред Христа при његовом уласку у Јерусалим.

Седма, последња седмица је Страсна или Велика. Најзначајнији дан у тој недељи је Велики петак.

Током ових седам недеља, пости се на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава уље и вино. Само на Благовести, 7. и Цвети, ове године 17. априла, дозвољена је риба.

Извор
РТС

Повезани чланци

Back to top button