Данас је празник Светог Пантелејмона

Српска православна црква данас прославља  Светог великомученика Пантелејмона. Ово је празник и храмовна слава Лепине код Липљана, села у коме је црква посвећена овом светитељу саграђена 1996. године донацијама мештана. Богомоља је освештана 2012. године када је први пут одржан и општенародни сабор у њеној порти.

Богомоља је подигнута у центру села на месту старије грађевина коју је почетком 19. века срушио злогласи Јашар Паша Џинић. Свету лутиругију у цркви посвећној Светом векомученику служи парох липљаснки протојереј ставрофор Срђан Станковић.

Свети Пантелејмон се обележава седам дана од Светог Илије. Верује се да ће сваки рад данас, Свети Пантелејмон благосиљати и учинити успешним, а ко се спрема за пут, треба да крене баш данас.

Овај признати лекар живео је у четвртом веку после Христа.

Рођен у Никомидији. Био је добар ученик, са посебним даром за медицинске науке, био је изнад свега милостива и добра срца.

Поред лекарске вештине, коју је стекао учењем, Пантелејмону је био дат и дар исцељења молитвом.

По смрти оца, имање је разделио сиротињи, и живео скромно. Све који су му се обраћали за помоћ, лечио је потпуно бесплатно.

Због вере у Господа, погубљен је на данашњи дан 304. године, у време прогона хришћана.

Верује се да су његове мошти, које се чувају у Хиландару, чудотворне као и његова икона.

Име Светог Пантелејмона призива се при водоосвећењу и јелеосвећењу заједно са осталим бесребреницима и чудотворцима.

Сматра се заштитником медицине и фармације.

За Светог Пантелију народ верује да је брат Светог Илије,  био велики путник, а данас је заштитник свих возача и оних којима је друм други дом.

Чести су и вашари. Слави се и као крсна слава.

Повезани чланци

Back to top button