Данас је Туциндан

Српска православна црква и верници обележавају празник који се назива Туциндан. Увек пада 5. јануара, дан пред Бадњи дан, односно два дана пре Божића, а за тај дан се везује велики број различитих обичаја.

Тога дана се коље или припрема печеница, односно печење за Божић. Некада се печеница тукла – убијала крупицом соли, касније ушицама од секире, па се онда, убијено или ошамућено прасе или јагње клало и спремало. Тиме је, по народном веровању, онај ко је убио печеницу скинуо одговорност са себе и преноси је на со, јер она има изразиту демонску снагу. Зато је овај дан назван Туциндан.

За печеницу се обично коље прасе или јагње, неко коље и припрема печену ћурку, гуску или кокошку. Само одабирање и припремање печенице потврђује народно веровање да од ње зависи срећа и благостање куће која је коље. Верује се да је овај обичај вероватно остао из страних многобожачких времена, везан за приношење жртве.

Црква га је прихватила и благословила, јер после Божићног поста, који траје шест недеља, јача храна добро дође, поготово што су тада изузетно јаки мразеви и зиме.

На Туциндан, по народном веровању, децу не ваља тући, јер ће целе године бити неваљала и боловаће од чирева. Ако некога и случајно ударите, тај мора брзо да изговори:

– Чири, мири да имаш двадесетчетири!

Моменат кад је печеница испечена и скинута са ражња у неким крајевима се оглашавала пуцњем из пушке.

Повезани чланци

Back to top button