Данас је Ускрс за католичке вернике

Хришћански верници, који време рачунају по Грегоријанском календару, обележавају данас Ускрс, највећи хришћански празник којим се прославља повратак Исуса Христа у живот – васкрсење.

У ускршњој посланици, београдски надбискуп Станислав Хочевар поручио је да човечанство не може да се руководи само егзактним наукама, само жељом за профитом, само жељом за уживањем, каријеризмом или само дигиталном мрежом и видео-забавама, већ може напредовати само силином истинског и аутентичног људског духа и силином Божјега Светог Духа.

„И ова је година на планетарној равни обележена пандемијом ковида 19. Та чињеница ме, с једне стране, чини силно неспокојним, али ме, с друге, још силније усмерава ка спасоносној стварности промишљања, трагања и процењивања целокупног људског живота”, рекао је Хочевар, пренео је Танјуг.

Као човеку који, како каже, воли живот и историју, тешко му је да схвати како је могуће да је читаво човечанство готово дословце клекло пред овом појавом.

Према хришћанском веровању, Исус је васкрсао трећег дана после смрти тј. прве недеље после Великог Петка.

Ускршње славље је за вернике крај Великог поста, а за овај празник везује се обичај даривања и једења јаја, која су симбол обнављања природе и живота.

Из теолошке перспективе, Ускрс представља најважнији хришћански празник, а њиме се изражава радост због коначне победе сина Божјег над смрћу и прогонством.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button