Данас се завршава попис становништва на КиМ, резултати за три месеца

Попис становништва и домаћинстава на Косову и Метохији који је почео 5. априла забршава се данас, а косовска агенција за статистику која исти и спроводи саопштила је у понедељак да је до сада регистровано 1.420.148 грађана.

Вршилац дужности шефа АСК-а, Авни Кастрати, рекао је да је свеукупно процес прошао добро, али су неке општине затражиле одлагање процеса регистрације. Још није познато да ли ће процес бити одложен.

Не рачунајући дијаспору, очекује се да Косово има око 1,5 милиона становника, наводи Агенција за статистику Косова. Очекује се да Косово има 1,5 милиона становника без дијаспоре“, навео је Кастрати.

Попис се врши тринаест година након последњег пописа становништва на Косову. Последњи попис становништва обављен је 2011. године. Према овом попису, Косово је бројало више од 1,7 милиона становника.

Овај пут се процес одвијао уз неке измене. Такође је развијен у општинама са српском већином на северу Косова и укључује додатне облике ратне штете. По закону, сваки грађанин мора да се региструје и пружи тачне податке. Они имају право да не одговоре само на два питања која вам се постављају, она о вери и етничкој припадности. Свако ко бојкотује процес ризикује да буде кажњен од 20 до 2 хиљаде евра, наводи Агенција за статистику Косова.

Очекује се да ће прелиминарни резултати регистрације бити објављени у року од три месеца.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button