Данас Седница Скупштине о КиМ, Вучић пред посланицима

Посебна седница Скупштине Србије на чијем је дневном реду извештај о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара заказана је за данас. Очекује се да ће на седници присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић изјавио је у среду да би било добро да се на данашњој седници Скупштине о КиМ постигне што веће јединство, али да у то не верује.

„Живимо у демократском облику политичког режима и природно је да људи не буду сагласни. Није природно да се не разумемо када су кључни национални задаци пред нама и када се налазимо у времену када је најтеже вероватно за Европу и свет од Другог светског рата, за нас од деведесетих“, рекао је Вучић.

У извештају који ће се наћи пред посланицима, истиче се да је у периоду од септембра до јануара дошло до ескалације кризе, као и системске дискриминације и насиља према Србима на КиМ, те оцењује да за такав развој догађаја искључиву одговорност сноси приштинска страна.

Истиче се и да Београд неће одустати од захтева да Заједница српских општина буде хитно формирана, као и да ће Влада Србије и убудуће бити усредсређена на непосредну заштиту безбедности српског народа у покрајини, као и на заштиту српских националних интереса.

Оцењује се и да су Београд у протеклом периоду, посредници ЕУ и други релевантни међународни субјекти окарактерисали као конструктивну страну у свим кризним ситуацијама.

Посланици владајуће коалиције рекли уочи седнице да ће Вучић о проблему КиМ на посебној седници Скупштине говорити државнички и одговорно али да ће, навели су, судећи према изјавама опозиционих политичара, изостати неопходно јединство.

Опозиција, с друге стране, оцењује да ће седница имати смисла уколико се буде говорило о француско-немачком плану за решавање питања КиМ, а не само о извештају о преговорима са Приштином.

Уочи седнице Скупштине Србије, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поновио је да формирање Заједнице српских општина није могуће јер је, како каже, противно косовском уставу. Поручио је и да је Србија та која треба да плати одштету због рата 1999. године. 

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button