Данас славимо Светог Јована Претечу и Крститеља

Српска православна црква (СПЦ) и верници данас славе Светог Јована Крститеља, једног од навећих хришћанских светаца. У Србији, као своју крсну славу, овај дан обележава велики број верника

Овај датум у календар је уписан црвеним словом, што значи да не треба радити кућне, нити било које друге послове.

Свети Јован се назива Крститељем зато што је у реци Јордан крстио Исуса Христа. Зато у нашем народу постоји обичај да се људи на Јовањдан братиме и куме, јер се Јован сматра узором карактера и поштења.

Он је многе хришћане крстио у реци Јордан, што доказује да је он постојао као историјска личност. Предање каже да је Јован крстио и оне који су се покајали што одмах нису веровали у хришћанство.

Живео је потпуно аскетским животом, хранио се искључиво инсектима и медом, а увек је био обучен у камиљу кожу.

Историјски подаци сведоче да је Јован погубљен у време краља Ирода. Осуђен је на смрт због практиковања хришћанства које је тада било заробљено, а убијен је тако што му је одсечена глава.

Његова десна рука, она којом је захватио воду из Јордана када је крстио Исуса Христа, и даље је у власништву Српске православне цркве, а чува се у манастиру на Цетињу.

Руку су у Европу су донели малтешки витезови, који су је поклонили руском цару Николају. Касније су је Србима на чување, односно краљевској династији Карађорђевић, поверили руски витезови који су емигрирали из Русије, а у виду знака захвалности што је наша држава примала све избеглице.

Повезани чланци

Back to top button