Данас славимо Светог Стефана Дечанског

Српска православна црква (СПЦ) и верници данас славе Светог мученика Стефана Дечанског – Мратиндан.

Свети Стефан Дечански био је син краља Милутина, а отац цара Душана.

Када је постао пунолетан, оженио се кћерком бугарског владара Маријом и добио на управу Зету.

У младости је, под лажном оптужбом да хоће оцу да отме престо, ослепљен по наређењу краља Милутина, и послат на заточење у цариградски манастир Христа Пантократора. Међутим, јавио му се Свети Никола и након пет година заточеништва повратио му се вид.

У знак захвалности, подигао је храм Високи Дечани, једну од најлепших грађевина византијске уметности и средњовековне архитектуре у Србији.

Смрт Светог Краља Дечанског била је изненадна и мученичка и није дочекао да види све лепоте своје задужбине.

Свет је напустио на данашњи дан 1331. године, удављен је пошто је два месеца провео у заточеништву у тврђави Звечан након побуне властеле младог краља Душана.

Његово тело налази се и данас у кивоту пред иконостасом у манастиру Високи Дечани.

О чудесном пројављивању благодати на моштима Светог Стефана Дечанског писао је управо његов син, краљ Душан 1343. године у једној повељи. Наиме, у виђењима јавио се црквењаку и игуману манастира са заповешћу да му се тело извади из земље. Архиепископ је са сабором уз молитве отворио гроб и пронашао краљеве мошти целе и миомирисне. Мошти су положене у кивот испред иконостаса и изложене да их сви виде.

Како тада, тако кроз векове све до данас, тело Светога краља је потпуно цело.

Манастир Дечани
Фото: Ризница

Чуда Светог краља

Крај моштију Светог Стефана Дечанског вековима се дешавају чудесна исцељења. Небројени су примери где су уз кивот са моштима нашег Светог Краља слепи прогледали, непокретни проходали, а бездетни парови измолили пород. Монаси у овој светињи вековима бележе чуда чији су сведоци били.

У Првом светском рату Бугари су опљачкали манастир и покушали да однесу и мошти Светог краља, али су се кола с његовим телом заглавила на путу и остала непокретна. Мошти су враћене, Бугари су отишли а међу окупљеним народом један стари Арнаут је рекао: „Видите ли, Свети краљ неће да напусти Дечане. Срби опет долазе. Пазите шта радите!“

Народна веровања

Некада се на данашњи дан у народу прослављао Свети Мартин, а на овај празник најављује се зима изреком „Свети Мрата, снег на врата“.

Према веровању, данашњи дан предсказује каква ће зима бити.

Ако је дан магловит, зима ће бити променљива, а ако је ведар и сунчан, верује се да ће бити мраза.

Повезани чланци

Back to top button