Данас славимо Светог Стефана Дечанског

Српска православна црква и верници данас, 24. новембра, славе Светог мученика Стефана Дечанског. У народу се празник још и назива Мратиндан.

Стефан Дечански, био је син Милутина и отац цара Душана, а сматра се за једну од најтрагичнијих личности у лози Немањића. Као млад човек ослепљен је, вероватно по наређењу оца, и послат у затвор у Цариграду.

Према црквеном учењу, после пет година Свети Никола чудотворно је вратио вид краљу Стефану који је одмах потом из захвалности саградио храм Високи Дечани, једну од најлепших грађевина византијске уметности и средњовековне архитектуре на нашем тлу.

Наставио је ширење Србије на рачун Византије и створио од ње најмоћнију силу на Балканском полуострву. Збацио га је с престола син Душан.

Даровао је и велику икону Базилици Светог Николе у Барију. Као жртва дворских сплетки, највероватније убијен синовљевом руком, 1336. године.

Светог Стефана Дечанског многе породице у Србији славе као крсну славу, у народу познатију као Мратиндан. Име је добила по Светом Мартину који се некада прослављао на овај дан.

Према веровању, Мрата у ове дане сазива све вукове и одређује им где ће и колико оваца појести. Он гледа колико ко ради, а онда већа с вуковима и усмери их чије овце да подаве.

Верује се да домаћин који је грешан и не поштује Светог Мрату ове године у торовима може да очекује гладног вука.

Црквеном одлуком на овај дан премештена је слава посвећена српском краљу. Заветни је дан свих који болују од очних болести. Сматра се и заштитником вукова. У народу се и данас чује изрека: „Свети Мрата, снег на врата“, којом је означен почетак хладног и снежног периода године.

У манастиру Високи Дечани прослављена је ктиторска слава Св. Краља Стефана Дечанског бденијем и Светом Литургијом, која је одслужена у раним јутарњим часовима.

“Због специфичне здравствене ситуације, ове године манастирска слава је обележена скромно, у кругу манастирског братства. Свим данашњим свечарима и свој нашој драгој браћи и сестрама који ове године нажалост нису били са нама, желимо срећан и благословен празник. Св. Краљ Стефан Дечански да својим молитвама укрепи наш народ, посебно на Косову и Метохији“, написао је на фејбук профилиу игуман манастира отац Сава Јањић.

Повезани чланци

Back to top button