Danas slavimo Svetog Stefana Dečanskog

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas, 24. novembra, slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik još i naziva Mratindan.

Stefan Dečanski, bio je sin Milutina i otac cara Dušana, a smatra se za jednu od najtragičnijih ličnosti u lozi Nemanjića. Kao mlad čovek oslepljen je, verovatno po naređenju oca, i poslat u zatvor u Carigradu.

Prema crkvenom učenju, posle pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu koji je odmah potom iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na našem tlu.

Nastavio je širenje Srbije na račun Vizantije i stvorio od nje najmoćniju silu na Balkanskom poluostrvu. Zbacio ga je s prestola sin Dušan.

Darovao je i veliku ikonu Bazilici Svetog Nikole u Bariju. Kao žrtva dvorskih spletki, najverovatnije ubijen sinovljevom rukom, 1336. godine.

Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan. Ime je dobila po Svetom Martinu koji se nekada proslavljao na ovaj dan.

Prema verovanju, Mrata u ove dane saziva sve vukove i određuje im gde će i koliko ovaca pojesti. On gleda koliko ko radi, a onda veća s vukovima i usmeri ih čije ovce da podave.

Veruje se da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka.

Crkvenom odlukom na ovaj dan premeštena je slava posvećena srpskom kralju. Zavetni je dan svih koji boluju od očnih bolesti. Smatra se i zaštitnikom vukova. U narodu se i danas čuje izreka: „Sveti Mrata, sneg na vrata“, kojom je označen početak hladnog i snežnog perioda godine.

U manastiru Visoki Dečani proslavljena je ktitorska slava Sv. Kralja Stefana Dečanskog bdenijem i Svetom Liturgijom, koja je odslužena u ranim jutarnjim časovima.

“Zbog specifične zdravstvene situacije, ove godine manastirska slava je obeležena skromno, u krugu manastirskog bratstva. Svim današnjim svečarima i svoj našoj dragoj braći i sestrama koji ove godine nažalost nisu bili sa nama, želimo srećan i blagosloven praznik. Sv. Kralj Stefan Dečanski da svojim molitvama ukrepi naš narod, posebno na Kosovu i Metohiji“, napisao je na fejbuk profiliu iguman manastira otac Sava Janjić.

Povezani članci

Back to top button