Данас су Митровске задушнице

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Митровске задушнице, дан посвећен упокојенима.

На гробље се обавезно износи кувано жито, црно вино и свеће. Обичај је да се на овај дан обилазе гробови мртвих и односи храна, коју по правилу спремају жене. Задушнице не падају у току поста и увек су у суботу.

Носи се онолико свећа колико се мртвих помиње. Према народном веровању, свећа упаљена на задушницу више вреди од свих свећа упаљених покојницима током године. Како бележи етнолог Миле Недељковић, у источној Србији се чак верује да свећа запаљена на овај дан гори до следећих задушница, и да би, ако им се не упали свећа, мртви годину дана били у мраку.

У свим крајевима Србије на гробове излази свештеник да окади гроб. Ако је неким случајем свештеник спречен да дође, онда неко од присутних тамјаном обави прекађивање. Ако није могуће отићи на гроб покојника, њима се служи помен у цркви. Према учењу цркве, на Задушнице се верници моле и у храмовима и на гробљима за покој душа умрлих, а чине и милостињу.

Погребни обичаји које практикујемо, пренели су се из традиционалног модела културе у савремено српско друштво. Реч је о ритуалном прању руку при повратку са гробља, који се практикује још од античких времена. Гробље је простор којим „влада нечистоћа“, те сви морају да перу руке, а нарочито чланови породице покојника који је преминуо у претходних годину дана. По повратку са гробља битно је не ићи истим путем.

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button