Данас су Свети Врачи

Свети Козма и Дамјан, односно Свети Врачи, славе се два пута годишње – 14. јула – када је умро Козма и 14. новембра – када је умро Дамјан.

У нашем народу су ова два свеца веома цењени, јер се верује да помажу болеснима у излечењу. Свој дар да лече су несебично делили са онима којима је помоћ била неопходна, а за то ништа нису тражили, нити наплаћивали људима, отуда и њихово име „безсребреници“.

Баш због овог става дошло је до свађе међу браћом. Наиме, важило је неписано правило да обојица морају да поштују принцип да поптуно бесплатно помажу болеснима.

Међутим, предање каже да се Козма наљутио на Дамјана што је примио дар од жене коју су излечили, па је наредио да их не сахране у истој гробници. Ипак, после смрти светитеља, народ их је сахранио заједно према откровењу божјем.

Празник Светих врача је и званична крсна слава Лекарске коморе Србије, па је прослављају у медицинским установама широм земље. По народном веровању, овај празник је добар и за молитву за оздрављење.

Такође, за њихов празник није добро радити тешке физичке послове, а највише треба да се чувају они који раде на великим висинама! По предању, овај дан се слави и као заштита од грома, па кажу да не ваља излазити из куће без преке потребе.

Како су Козма и Дамјан целог живота исцељивали болесне, влада веровање да на данашњи дан треба изговорити молитву за оздрављење.

Повезани чланци

Back to top button