Свети Врачи, слава манастира Зочиште код Ораховца ове године без верника

Због нових мера Владе Косова о забрани окпљања током верских обреда, у Зочишту су у манастиру посвећеном Светим бесребреницима Козми и Дамјану, данас први пут, изостали верници на литургији.

Игуман Стефан и отац Михајло служили су свечану литургију поводом празника. Неколицина гостију која је уочи празника дошла да помогне манастирској братији у припреми празника, присуствовала је литругији.

Припадници косовске полиције обезбеђивали су манастир и у скалду са мерама владе Косовова о забрани верских окупљања нису дозболили Србима из Ораховца, који су желели да присусуствују празничној литургији, улазак у манастир, чак ни ни на пар минута. Испред манастира дежурају припадници косовске полиције и постављена је жута трака, сазнаје Ризница.

Српска православна црква и верници данас славе Козму и Дамјана у народу познатије као Свете Враче бесребренике.

Двојица светаца се славе као заштитници лекарске професије.

Свети Врачи су слава истоименог манастира у селу Зочиште код Ораховца. Раније се велики број  број Срба са читавог Косова и Метохије, уже Србије, Црне Горе и Републике Српске окупља на празник у Зиочишту како би се светим лекарима помолили за своје и здравље породице.  У обновљеној цркви, у којој се чува најстарија икона двојице светитеља и део њихових моштију, верници би у мимоходу прилазили поклањали се моштима, целивали и даривали икону палећи свеће крај зидина обновљене камене светиње.

Због нових мера Владе Косова о забрани окупљања и служења верских обреда у циљу спречавања ширења вируса короне, ове године у лепо уређеној манастирској порти ни у црвки нема људи. Претходно је Епархија рашко – призренска упутила апел верницима да ове године не долазе у великом броју јер су у току забране окупљања услед коронавируса.

Манастир Светих Врача у Зочишту је симбол страдања. У септембру 1999. године, када је у присуству међународне заједнице, владао отворени лов на Србе на Косову и Метохији, припадници ОВК су манастир минирали и црква је срушена до темеља. Црквено звоно из 1913. године, бачено је у бунар који је потом затрпан.

Пре минирања цркве монаси су мошти светитеља изнели из Цркве покренувши се у збег са преосталим Србима из овог месту.

Године 2004.  повратком монаштва, почела је обнова манастира и његово Васкрсење. Нова црква је сазидана од истог камена, по узору на стару.

Тачна година изгрдње манастира Светих Врача у Зочишту је непозната, извори говоре да је старији од Високих Дечана.

Црква је саграђена на темељима старије визнатијске богомоље у време Немањића, а ктитор светиње је и данас непознат.

Повезани чланци

Back to top button