Данас је Света Петка Трнова

Српска православна црква прославља данас Преподобну мученицу Параскеву, у народу познатију као Петку Трнову.

Светитетљка се данас прославља и у Лапљем Селу надомак Грачанице као храмовна и сеоска слава. На Косову и Метохији има доста богомоља који су посвећени Светој Петки. Празник се још назива и Петковдан, а посебно се обележава и слави у Мушникову код Призрена и у Гојбуљи код Вучитрна.  

Света Петка је родом из Рима, потицала је из хришћанске породице и живела је у другом веку после Христа. Након смрти родитеља, имање је разделила сиромашнима и замонашила се.

Замонашивши се, проповедала је забрањену Христову веру и зато је била оптужена цару Антонину Пију. Исцеливши и самог цара, који се крстио, наставила је да мисионари у другим крајевима.

Због проповедања хришћанске вере затварана је, силно мучена и на крају је посечена мачем, по наређењу кнеза Тарасија око 140. године. Њене мошти касније су пренесене у Цариград.

Празник Петке Трнове спада у непокретне, сваке године слави се 8. августа по грегоријанском или 26. јула по јулијанском календару.

Тај дан се веома поштује у српском народу, иако није „заповедни празник“ /црвено слово/. Понегде се прослављају и заветне и манастирске славе.

Празником Преподобне мученице Параскеве, у народу познатије као Петка Трнова, завршава се мали летњи „циклус женских празника“, коме припадају и Огњена и Блага Марија. Тада се избегавају сви тежи послови у пољу и у кући.

Многи Свету Петку Трнову, која је била Римљанка и која се слави у августу, мешају са Светом Петком која је била Гркиња и слави се у октобру, не знајући да у календару има више светитељки са овим именом.

Повезани чланци

Back to top button