Данас: Вучић у Вашингтону и о већој аутономији Републике Српске

Гаранције за очување Републике Српске и давање веће аутономије том ентитету унутар Босне и Херцеговине биће једна од тема састанка председника Србије Александра Вучића у Белој кући, заказаног за други септембар, сазнаје незванично лист Данс из дипломатских кругова.

Вучић је јуче за ТВ Пинк изјавио да је добио „одређене папире“ из Републике Српске.

Мада није прецизирао о чему је реч, казао је да „очекује одређене одлуке Скупштине РС“, па ће „промислити како по том питању да се одреди Србија, у контексту изазова који нас очекују, пре свега, по питању КиМ“.

Дипломате указују да тренутно у администрацији америчког председника Доналда Трампа и код републиканаца уопште „постоји разумевање за српско питање на Балкану, укључујући питање Републике Српске“.

„Поједини кругови блиски Трампу виде РС и члана Председништва БиХ Милорада Додика као брану исламском фундаментализму, па су спремни да разговарају и већој аутономији РС у оквиру решавања косовског питања и спремни су да саслушају шта ће о томе рећи Вучић приликом предстојећег састанка са косовским премијером Авдулахом Хотијем у Белој кући, чији је домаћин Трампов изасланик Ричард Гренел“, истичу извори Данаса.

Из дипломатских кругова указују да је и када су вођени преговори у Дејтону 1995. године тамо дошао и тадашњи лидер косовских Албанаца, покојни Ибрахим Ругова, али да је тадашњи председник Србије Слободан Милошевић одбио да разговара са њим.

„Овога пута не би требало понављати грешку из 1995. године, већ је нужно причати и о РС у оквиру разговора о Косову“, сматрају они.

О већој аутономији РС говорио је у недавном интервјуу за Радио Слободна Европа Милорад Додик. Он је истакао: „Спремни смо да се БиХ сачува као држава, али тражимо више аутономије.“

– Ја мислим да Република Српска са већим степеном своје самосталности у оквиру Босне и Херцеговине не би требала да иком буде проблем и да у том погледу Република Српска не би тражила никакво друго рјешење. Дејтон је ту био коректан, неколико заједничких ствари – договорена спољна политика и неки други елементи који су везани за међународни наступ, могу, казао је Додик.

У дипломатским круговима се такође спекулише да је „Трампова администрација свесна чињенице да је РС умногоме функционалнији ентитет унутар БиХ од Федерације“, као и да „Хрвати у БиХ нису одустали од стварања трећег ентитета, такозване Херцег Босне“.

У том контексту, наши извори наглашавају: „Хрвати немају тако добар положај у БиХ као РС јер је РС ентитет, а америчка администрација спремна је да учини извесне уступке Србији и РС како би у војном смислу потиснула Русију, а у економском смислу Кину.“

Александар Вучић је за ТВ Пинк демантовао тврдње бившег косовског премијера да састанак са Хотијем у Белој кући „треба да донесе коначни споразум о реципрочном признању унутар постојећих граница“.

– Рамуш Харадинај може одмах да окрене свој авион и да не троши керозин ако у Вашингтон иде по коначни споразум јер тога неће бити тамо, поручио је Вучић.

Према речима председника Србије, „идемо у Вашингтон да разговарамо о утврђеним темама, можемо да разговарамо о свакој теми, али да они добију све, а ми ништа, и да их признамо, тај филм неће гледати“.

Подсетимо, према ранијим најавама Ричарда Гренела на састанку Вучића и Хотија разговараће се пре свега о економији.

Коментаришући најновије Харадинајеве тврдње, дипломате за Данас наводе да се ради „о празним причама за домаћу јавност“.

Како наглашавају, „пут до свеобухватног споразума биће дуг, а питање је да ли ће такав споразум уопште и бити постигнут“.

Пише: Марија СтојановићДанас

Извор
Данас

Повезани чланци

Back to top button