Данијел Сервер: Вулинова оставка не значи да се Србија дистанцирала од Русије

Оставка Александра Вулина с места шефа БИА не значи дистанцирање политике Србије од подршке Русији већ је покушај избегавања додатних санкција, изјавио је бивши амерички дипломата, професор на Универзитету Џонс Хопкинс и албански лобиста Данијел Сервер за Радио Слободна Европа.

Некадашњи амерички дипломата сматра да је сада већ бивши први човек БИА рекао истину када је изјавио да су САД и ЕУ тражили његову оставку како не би уводили санкције Србији, али је додао да Вулинова одлука не представља помак у политици Србије у смислу удаљавања од Русије већ је пре одбрамбени напор да се избегну поменуте санкције.

„Поднео је оставку под притиском Европљана и Американаца. Али чињеница да му је за то требало три месеца, а не три дана говори да је постојао велики отпор председника (Србије Александра) Вучића, који дели Вулинов поглед на свет и амбицију за политичку контролу српског становништва у суседним земљама“, изјавио је Сервер.

Албански лобиста је истакао и да ова оставка, коју ће Вашингтон поздравити, док Москва неће бити срећна, не значи да ће Србија пристати на друге уступке.

„Вулин није једини проблем у Србији, нити у њеним обавештајним службама. Председник Вучић није показао никакав знак жаљења због догађаја од 24. септембра на северу Косова. Проста чињеница је да Србија није пригрлила Запад него Исток. Москва и Пекинг подржавају Београд у ставу да одбија нормализацију с ‘Косовом’. Србија је за сада изгубљена за Запад“, прецизирао је Сервер.

На свом блогу (peacefare.net) је додао да је требало и да каже да ће Вулин остати у српској политици и дати све од себе да усмери Београд у правцу Москве, те да очекује да ће наставити то да ради с успехом.

РСЕ га је питао и о могућим новим захтевима према Србији, на шта је одговорио да Вучић треба да преда починиоце инцидента у Бањској „косовским“ властима на кривично гоњење, као и да је неопходно да Вашингтон и Брисел захтевају од српског председника да потпише споразуме о нормализацији из фебруара и марта, што он, наравно, „неће учинити пре избора 17. децембра (а вероватно ни после)“.

Повезани чланци

Back to top button