Деца са Косова и Метохије у посети Републици Српској

У Републику Српску данас је стигло око 650 српске деце и младих са потешкоћама у развоју са Косова и Метохије, заједно са просветним радницима, у оквиру пројекта „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“.

Министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић изјавио је на дочеку на мосту Братољуб да су деца са Косова и Метохије стигла „на слободну територију, у Републику Српску, њихову државу“.

Нешић је истакао и да српски народ не може да постоји без слободе, а да је кроз историју све давао за слободу, пренела је Срна.

„Нажалост, српски народ се на одређеним територијама као што је Косово и Метохија и данас бори за слободу“, рекао је Нешић и додао да је српски народ један, јединствен и недељив.

Председнику Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов је рекао да је стигло око 700 деце и младих са потешкоћама у развоју, којима је пожелео пријатан боравак и да током седам дана, колико ће боравити у Српској, доживе ону слободу коју немају на Косову и Метохији.

„Ово је нешто највредније што нам је дошло с Косова и Метохије. Дошла су нам деца захваљујући њиховим родитељима који су имали поверење у нас да их седам дана угостимо и пружимо им оно што немају на Косову и Метохији, а то је слобода“, рекао је Арлов.

Деца из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока, Србице, Клине, Гораждевца, Велике Хоче, Ораховца, Косова Поља, Угљара, Грачанице, Штрпца, Новог Брда, Косовске Каменице, Шилова, Витине, Пасјана и Партеша су у Братунац стигла у 14 аутобуса, након чега је у порти братуначке цркве Успења Пресвете Богородице приређен централни дочек уз културно-уметнички програм, пренела је РТРС.

После дочека, малишани ће бити упућени у 15 општина и градова у Републици Српској – Бањалуку, Приједор, Градишку, Челинац, Прњавор, Брод, Шамац, Теслић, Бијељину, Зворник, Власеницу, Источно Ново Сарајево и Источну Илиџу, а једна група остаће у Братунцу.

Косовски завет са поносом истичемо, чувамо га и верујемо у њега

“Братунац је оправдао своје име, јер је место братске љубави, слоге и солидарности”, поручила је министар за бригу о породици и демографију у Влади Србије, Милица Ђурђевић Стаменковски на дочеку око 650 српске деце са Косова и Метохије, која су данас преко централне Србије стигла у Републику Српску.

„Када сте прешли мост Братољуб, ви сте симболички спојили Србију и Српску. На том месту грли се један народ, на том месту граде се мостови нашег заједништва, нашег поноса, наше историје, наше прошлости али и наше будућности коју данас заједнички стварамо“, нагласила је она.

Ђурђевић Стаменковски је истакла, да је данашњи догађај у Братунцу оправдао мисао коју је Министарство за бригу о породици и демографију истакло на Свесрпском сабору и да је реализација овог пројекта у духу Декларације која је на њему усвојена.

„Србија и Република Српска су једна породица и једна кућа, а вама драга децо са Косова и Метохије хвала што сте данас у вашим недрима понели део Косова и Метохије и донели га овде у Братунац. Знајте да Косовски завет живи у свима нама и да га сви са поносом истичемо, да га чувамо, да га негујемо и да верујемо да ће бити прилике да узвратите посету и гостопримство нашим најмлађима овде из Републике Српске“, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Деца са Косова и Метохије су стигла у Братунац у оквиру пројекта “Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске”. У делегацији Министарства за бригу о породици и демографију је поред министра био и државни секретар, Никола Вукелић.

Ово је 12. пут да се реализује пројекат „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“, а први пут дочек се организује се у Братунцу.

(Срна – РТ Балкан Министарство за бригу о породици и демографију РС)

Повезани чланци

Back to top button