Демонстрације у више српских градова, у Београду поново сукоби са полицијом

Грађани Београда, Новог Сада, Крагујевца и Ниша протестују на улицама својих градова. Неколико хиљада грађана окупило се на платоу испред Скупштине Србије. На улицама Београда у току су сукоби полиције са демонстрантима, јављају Н1 и Нова.рс.

Испред скупштине су бројне снаге полиције са опремом за разбијање демонстрација. Група демонстраната напала је Сергеја Трифуновића и отерала га са протеста.

У Новом Саду демонстранти су засули зграду РТВ камењем и петардама. Испред главног седишта СНС-а у Нишу више хиљада демонстраната узвикују пароле против Вучића гађајући каменицама страначке просторије.  

Како преносе београдски медији међу окупљеним грађанима који протестују у главном граду су и лидери опозиције председници Странке слободе и правде – Драган Ђилас, Народне странке – Вук Јеремић, Двери-Бошко Обрадовић, Демократске странке – Зоран Лутовац, странке Покрет за преокрет – Јанко Веселиновић. Ту су и Борко Стефановић, Мирослав Алексић,  адвокат Божа Прелевић, карикатуриста Душан Петричић.

Кордон полиције је растерао демонстранте са платоа испред скупштине и потиснули их ка  Тргу Николе Пашића и ка Улици кнеза Милоша.

Демонстранти бацају бакље и на Тргу Николе Пашића. Испред скупштине стижу нове снаге полиције, борна кола  и коњица.

Демонстранти су разбили ограду испред скупштине, гађају полицију каменицама. Каменице лете и ка скупштини. Има доста повређених који се тетурају по улицама.

Демонстранти су упорно гађали полицију, а онда је она узвратила са неколико сузаваца. Дошла је и коњица. Дим се шири централним платоом испред скупштине, грађани све више долазе из Ресавске улазе и од правца Цркве Светог Марка, вичу: “Уа, Уа”, “Оставке, оставке” , “Кога браните” и певају химну.

На протестима у Номом Саду демонстранти су око 20:30  разбили стакла на Градској кући. Поломељене су жардињере, демонстранти бацају каменице, ломе заштитну ограду.

У Београду полиција баца сузавац грађани беже ка Ресавској улици и Улици кнеза Милоша. Неколико демонстраната је успело да пробије ограду испред скупштине, лете бакље и флаше, гађају полицију на степеништу, за сада полиција не реагује.

Први инциденти испред Скупштине Србије догодили су се нешто после 20 часова, чују се топовски удари, полиција баца сузавац.

Полиција је и испред зграде јавног сервиса РТС-а у Таковској.

У Крагујевцу је у 19 сати почео миран протест грађана на платоу испред Градске управе. Чују се пиштаљке, звиждуци и погрдно скандирање председнику Србије Александру Вучићу. Протест је миран, без видљивог присуства полиције.

Повезани чланци

Back to top button