Девети „Графест“ – почетак децембра у знаку документарног филма

Девети међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ  биће свечано отворен у понедељак 7. Децебра у 16 часова и трајаће до среде 9. децембра 2020. године. Осим Дома културе у Грачаници, фестивал ће се одржати и у Косовској Митровици у ПКЦ „Акваријус“.

У ревијални програму фестивали биће приказана три филма, која својом тематиком покривају тему овогодишњег фестивала – „Простори заборава“. Фестивал отвара филм Соње Ђекић, дугогодишње селекторке овог фестивала, „Спелеонаут“ из 2018. године, а биће приказани и документарци  „Припадност“ Тее Лукач, редитељке и мултимедијалне уметнице и „Близанци саткани од сна“  Сеада Шаботића и Лее Вахрушев.

У такмичарском програму, представиће се аутори са Косова и Метохије својим документаристичким и телевизијским радовима, филмовима, репортажама и сродним телевизијским формама. Селекторка такмичарског програма фестивала Невена Матовић је од пријављених филмова, изабрала радове који су својим квалитетом заслужили да уђу у званичан такмичарски програм.

О  овогодишњој продукцији Матовићева је написала: „ГРАФЕСТ потврђује да су Косово и Метохија непресушни извор идеја и да свакодневни живот људи инспирише ауторе да искораче из оквира дневно-политичког извештавања.ˮ

Четворочлани жири, који ће радити у саставу: Зоран и Светлана Поповић, оснивачи фестивала европског документарног филма „Седам величанствених“, Ивана Вановац, новинарка и Ђорђе Јевтић новинар и публициста, оцењиваће филмове и одабрати оне који ће понети награде на свечаном затварању 9. децембра у 16 часова.

Фестивал се одржава уз подршку Министарства за културу и информисање и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

„Улаз на све пројекције је слободан уз обавезно поштовање свих прописаних мера за спречавање ширења коронавируса“, саопштавају организаотри.

Повезани чланци

Back to top button