Dimitrije Ilić: Umetnost je umetnost i u Beogradu, Moskvi, Pekingu i u Gračanici

Glumac Dimitrije Ilić zamenik upravnika Narodnog pozorišta iz Beograda gostovao je sa članovima beogradske opere u Gračanici gde su u okviru  Vidovdanskih svečanosti izveli Mocartovo muzičko scensko delo  „Bastijen i Bastijena“. O budućoj saradnji našeg nacionalnog teatra i gračaničkog Doma kulture, planovima i njihovoj realizaciji Ilić je pristao da govori za Riznicu.

Dolazak u Gračanicu Dimitrije Ilić vidi kao početak ostvarivanja planova Narodnog pozorišta u Beogradu i upravnice Ivane Vujić Kominac. Želja im je bila da publici širom zemlje omoguće da dožive određene žanrove i predstave, upoznaju se sa radom operskih pevača, baletskih igrača, dramskih umetnika.

„Mi smo već napravili kontakte i pokušaćemo da ovo ne bude izuzetak već da postane praksa, gde ćemo za sve ljude na Kosovu i Metohiji da igramo balete, dramske predstave ukoliko to bude izvodljivo i kako se u daljem vremenskom roku budemo dogovarali“, rekao je Ilić.  

Ideja kojom se povelo rukovodstvo bila je da instituciju od nacionalnog značaja više približe narodu, kaže Ilić.

Upravnica narodnog teatra Ivana Vujić Kominac imala je veliku želju da sa ansamblom da bude u Gračanici. Sprečile su je ranije zakazane obaveze.

Ilić kaže da se njen odlazak u Moskvu, poklapao sa dolaskom na Kosovo, a put u Rusiju značiće saradnju sa slavnim rediteljem Nikitom Mihalkovim oko budućih zajedničkih projekata srpskog i ruskog nacionalnog teatra. Narodno pozorište se ne zaustavlja a ovim se još jednom potvrđuje da umetnost ne poznaje granice.

Dimitrije Ilić je stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu, Ateljea 212 i pozorišta Puž. Odigrao je veliki broj epizodnih uloga u brojnim serijama i filmovima. Pozajmio je glas i mnogim crtanim junacima jer se aktivno bavi i sinhronizacijom animiranih i igranih filmova i serija.

Ivan Miljković

Povezani članci

Back to top button