Ђурић: Интерес Србије је да успостави нове канале сарадње са САД

Бивши директор Канцеларије за КиМ и новоименовани амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић тврди је политика српског руководства у Београду ујединила посвађане Србе на Косову и Метохији.

У разговору недеље за „Политику“ Ђурић каже да је за амбасадора Србије у САД именован у веома важном тренутку, када је наша земља на прагу могућег редефинисања српско – америчких односа, „који би и поред непријатељстава из блиске прошлости и несугласица које и данас имамо о неким важним питањима, требало да се врате на колосек старог пријатељства и савезништва“.

Наглашава де је у интересу је Србије да поправи свој имиџ у америчком друштву и политичком естаблишменту и да успостави нове канале сарадње са највећом војном, економском и политичком силом света.

„То није одступања од наше званичне политике неутралности, већ је реч о употпуњавању те политике“, рекао је нови амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.

Појашњавајући да је добијање амбасадорског агремана процес који може трајати и неколико месеци, посебно у САД где је та процедура прилично сложена Ђурић истиче да је сваки новоименовани амбасадор Србије, дужан је да пред надлежним домаћим институцијама објасни на који начин намерава да брани интересе државе у иностранству.

„Спреман сам да отпутујем оног часа када сви ти процедурални кораци буду учињени, али то сасвим сигурно неће бити сутра или наредне седмице. Предстојећи период у Београду искористићу да објавим бројне консултације и да е на најбољи могући начин припремим за задатке који ми предстоје“, рекао је бивши директор Канцеларије за КиМ.

Повезани чланци

Back to top button