Ђурић: За годину дана Косово и Метохију напустило 15 посто Срба

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић нагласио је да се у последњих годину дана 15 одсто Срба иселило са КиМ, као и да је очигледно да се прави напредак између Београда и Приштине не може догодити докле год међународна заједница не буде санкционисала у потпуности режим приштинског премијера Аљбина Куртија.

Ђурић је нагласио и да то што у Приштини влада партија која је организовала ломаче за српске производе, довољно говори о веома лошој ситуацији.

„Ако погледамо стање на КиМ, 15 одсто Срба се одселило у последњих годину дана. Пуних 12 месеци ни једна кесица чипса или Плазма кекса не може да уђе на Косово. У Приштини влада партија која је организовала ломаче за српске производе. У таквим околностима ЕУ би могла да искористи више свог утицаја бар да се поштује Цефта споразум. Очигледно је да прави напредак између Београда и Приштине не може да се види докле год међународна заједница не буде санкционисала у потпуности Куртијев режим. Јако је значајно да се основна правила и споразуми примене“, рекао је Ђурић.

Говорећи о наредним корацима убрзања процеса преговора, он каже да је „Косово“ кључна тема на састанцима са међународним званичницима. Међутим, сматра да би ЕУ и САД требало да покажу више пажње по питању дијалога Београда и Приштине.

„Ми смо у сталној кампањи промовисања и лобирања у најмоћнијим центрима. На састанцима са различитим међународним званичницима, Косово је кључна тема. Наш рад је дугорочан и стратешки, данас се више него икада улаже у опстанак наших људи на КиМ. Дошло је и до 27 повлачења признања Косова у претходним годинама и Србија наставља своју дипломатску борбу“, каже Ђурић.

Када су у питању спољнополитички приоритети, Ђурић наглашава да је Србија је земља која се брзо развија.

„Удвостручили смо БДП, градимо 10 нових ауто-пута, две брзе пруге. Доста тога доброг се дешава. Имамо и проблеме, али залужујемо да се слика о нама промени у свету. Наш напор је двојак, са једне стране је придруживање ЕУ, а са друге стране јачање односа са нашим традиционалним пријатељима и партнерима. Када то кажем, мислим и на земље Африке и Латинске Америке. За Србију је изузетно значајно што негујемо везе на све четири стране света“, истакао је Ђурић.

У вези са тим, осврнуо се и на одличне односе Србије и Мађарске.

„Пресрећан сам што живим у генерацији која је у основи побољшала односе са Мађарском. То трансформише наш регион. Не ради се само о односу две власти, овде је дошло до међудржавног пријатељства. Повезују нас путеви, нафтоводи, железнице. Ти канали сарадње резултирали су да Мађарска чврсто подржава Србију у међународној заједници“, закључио је Ђурић.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button