Ђурић: Запад не жмури више на једно око због Куртијевих поступака

Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић је рекао да је Приштина дугим низом Куртијевих лоших одлука истрошила велики део кредита код својих донедавних ктитора.

Ђурић је указао да чак ни они не могу више да жмуре на једно око на Куртијеву запаљиву реторику, тенденциозни прогон Срба и малициозне потезе, који су не само етнички мотивисани већ представљају и озбиљну претњу по стабилност читавог региона-

„Нажалост, морало је да дође до овако озбиљне ситуације да би међународна заједница отворила очи. Ценимо то што је међународна заједница једногласна у оштрој критици Куртијеве владе и што, без обзира на наше наглашене разлике у погледу виђења статуса јужне српске покрајине, барем по овом питању коначно стоји на страни истине и правичности“, поручио је Ђурић у интервјуу за „Курир“.

Он је нагласио да народ мора остати прибран, будући да је премијер привремених приштинских институција довео ситуацију на северу КиМ до тачке кључања.

„Плашим се да се Курти озбиљно отео контроли и довео ситуацију на северу покрајине до тачке кључања. 

Његово директно супротстављање великим силама по питању оних принципа који су неприкосновени људској заједници и човечанству у целини чињеница је која озбиљно забрињава не само нас као припаднике народа који трпи његово насиље, притиске и дискриминацију већ и већи део цивилизованог света. У таквој ситуацији ми морамо да останемо прибрани, сталожени и разумни, увек спремни на све сценарије, али јасно опредељени да мудрим поступањем очувамо мир и не дозволимо даљу ескалацију насиља, и да одлучно и чврсто стојимо у заштити нашег народа и српских интереса“, истакао је амбасадор.

„Као неко ко је шест година био на челу Канцеларије за Косово и Метохију, ко у душу познаје српски народ у нашој јужној покрајини и ко је на сопственој кожи осетио самовољу привремених институција самоуправе у Приштини, дубоко ме погађа све што се дешава на северу Космета, и с нашим народом свакодневно проживљавам сваки њихов страх, неизвесност и бригу“, навео је Ђурић.

Он је поздравио „јасну и недвосмислену осуду Куртијевих поступака од стране америчких званичника с државним секретаром Ентонијем Блинкеном на челу“.

„Од суштинског је значаја да Америка, али и друге велике светске силе, конкретним реакцијама и мерама санкционишу и неутралишу штетна дејства Приштине, јер је то можда једини начин да се стане на пут Куртијевом безумљу, које, сада већ забрињавајуће озбиљно, угрожава опстанак и останак српског народа на Косову и Метохији. Оно што је Србији и Америци, као и свим чланицама УН, заједничко јесте тежња ка очувању мира и стабилности у нашем региону, али пре свега заштита људских живота и основних људских права. То је оно што нас све уједињује и сврстава на исту страну – потпуно супротну од оне на којој је Курти сам“, поручио је Ђурић.

(Курир)

Повезани чланци

Back to top button