Дом култре „Грачаница“: О српској музици – од средњовековног црквеног појања до Мокрањчевих руковети

Промоција књиге Драгана Млађеновића „Огледи о српској музици“  биће одржана у понедељак 17. августа у 18 часова на званичној фејсбук страни грачаничког Дома културе, саопштено је из ове установе.  

О књизи ће говорити: Милош Митић Циле дипломирани историчар и шеф уметничког сектора Ансамбла „Венац“, Горан Аврамовић главни и одговорни уредник РТВ КИМ и аутор.

 „Огледи о српској музици“ садржи 14 огледа којима обухвата српску музику од средњовеквног црквеног појања до Мокрањчевих Руковети

Од првих интересовања за рану музику жеља Драган Млађеновића била је да резултате истраживања представи савременој публици. Мада настали из вишегодишњег истраживања, а писани уз коришћење чињеница и научног апарата, огледи су писани јасним, једноставним и читким стилом, који омогућује брзо и незамарајуће читање, прилагођено како стручној јавности тако и широј публици.

Јавност је овом књигом добила значајно дело које увелико употпуњује наша знања о српској музици.

 Драган Млађеновић Шекспир рођен 1951. године је истраживач и интерпретатор ране европске и српске музике.

Студирао је дириговање на Музичкој академији у класи Душана Сковрана, а класичну филологију на Филозофском факултету. Извођење на историјским инструментима, музикологију ране музике и дириговање, као и припремање малих и великих ансамбала усавршавао је у Швајцарској, Немачкој, Аустрији и Великој Британији.

Млађеновић свира средњовековни саз и ренесансне дувачке инструменте. Године 1969. са Миомиром Ристићем и Љубомиром Димитријевићем основао је ансамбл Ренесанс, по старости други ансамбл за рану музику са простора бивше Југославије, а 1987. и Певачку дружину Руковет, у част „Два века Вука“.

Добитник је више значајних признања и награда.

Повезани чланци

Back to top button