Дом Здравља Грачаница: Завршен први круг вакцинације против сезонског грипа, нова испорука цепива, у новембру

Вакцинација четворовалентном вакцином против сезонског грипа у Дому Здравља у Грачаници тренутно је прекинута док не стигну нова испорука цепива, сазнаје Ризница из ове здравствен установе.

Како је потврђено, у првој испоруци је стигло 470 доза вакцине, коју су у првом кругу вакцинације примили углавном хронични болесници.

Будући да ове године за вакцином против сезонског грипа влада велико интересовање старије популације становништва, нова количину цепива, како је потврђено на одељењу Вакцинације, требало би да буде допремљена у новембру.

 Због великог интересовања за имунизацију у Србију стижу нове дозе увозних вакцина против грипа, јер домаће „Торлаково“ цепиво није намењено старијима од 65 година, пише данашња „Политика“.

Лист наводи да је држава набавила још неколико десетина хиљада вакцина против грипа како би се што већи број хроничних болесника и старијих људи вакцинисао против овог вируса. Оне ће сукцесивно стизати и распоређивати се по домовима здравља и заводима за јавно здравље. Првих 334. 000 доза „Аботових“ цепива које су почетком октобра допремљене у здравствене установе широм Србије потрошене су, тако да су наручене нове дозе четворовалентних вакцина које штите од четири подтипа вируса грипа, односно садрже два вируса типа А и два вируса типа Б.

У Министарству здравља је потврђено  „Политици“ да ове године влада велико интересовање за вакцинацију, да је вакцина бесплатна и да је вакцинисање на доборовољној бази. Време неопходно за стицање имунитета након примања вакцине износи од две до три недеље.

И.М.  

 

Повезани чланци

Back to top button