Дописницима ТВ Прва прећено хапшењем јер су снимали кућу Хашима Тачија

Припадници Косовске полиције ометали су екипу дописника РТВ Прва из Грачанице током укључења у програм док су извештавали у близини куће Хашима Тачнија, саопштили су новинари овог медија.

Новинарка Анђелка Ћуп и њен сниматељ Владислав, од стране припадника Косовске полиције, грубо су ометани у раду.

Иако се телевизијска екипа налазила на јавној површини и најмање 50 метара удаљена од куће Хашима Тачија, где је требало да се укључи у програм, полицајац је грубо окренуо камеру у страну и покушао да угаси исту. Новинарима је потом забрањено да посао обаве до краја уз образложење да је забрањено снимање куће председника Косова.  

Како Ћуп каже, полицајац је запретио да ће поднети кривичну пријаву против снимања приватне имовине али и хапшењем уколико се на снимку види део дворишта куће косовског председника.

На опаску екипе да нигде не постоји знак да је снимање забрањено, полиција је дрско одговорила да то што нема знака за забрану снимања није посао новинара, али да мора да се зна да је забрањено снимање председникове куће, чак и улице у којој се налази његова кућа и да следи хапшење уколико новинари објаве снимак на коме се види кућа косовског председника.

Након што је узела податке са акредитације и са личне карте, полиција је дозволила да се новинари помере десетак метара даље и да наставе свој посао.  

Екипа ТВ Прве саопштава да полиција претходно није дошла да их упозори да је снимање на том делу забрањено, јер нигде не постоји видљив знак о забрани снимања и додаје да снимала на јавној површини не угрожавајући ничију приватност.  

(извор: Грачаница Онлајн)

Преко
Грачаница Онланјн

Повезани чланци

Back to top button