Достана из Грачанице: Храброј мајци потребна помоћ

За тешку животну причу Достане Миловановић из Грачанице мало ко зна, рођаци, прве комшије и тек по који пријатељ. Носила је она у тишини свој крст, а онда је одлучила да своју муку исприча и затражи помоћ јер овако више не види излаз.

Достана (67), без сурпруга је остала пре пет година. У животу је знала само за муку. Било је и лепих тренутака, мало, па осећа као да их је у зајам измолила.  

Ова жена доказ је да мајчина снага и срце и планине померају. Достана је то доказала када је недавно најстаријој ћерки Лепосави (43) донирала бубрег.

„Само нека је мени она жива и здрава крај оно своје троје деце. Лако ћу ја да се носим с једним бубрегом… И онако ме у животу два добра никад нису хтела, прича Достана.

Фото: Ризница

У два собичка трошне ћерпичаре ова жена живи са млађом ћерком Данијелом (26).

„После короне повукла се у себе, ретко излази, избегава људе, боји се болести“, прича Достана кроз шапат и слеже раменима…

Бори се Достана не само са Данијелином депресијом већ и са бременом који јој је живот натоварио. Много је терета на њеним нејаким плећима, можда и више од онога колико је способна да понесе.

Ова породица добила је грађевински материјал за нову кућу од Општине Грачаница и успела је да је стави под кров, али даље ни корака. Нема одакле.

„И за ово што видите подигла сам кредит, плаћала мајсторе. Од првог до првог у месецу 160 евра за рату морам да имам, а за остало како претекне и ако претекне. Живим од пензије, раније сам помагала и ћерки у Нишу јер ни она ни супруг немају стални посао. Дала би мајка и њој али немам одакле…“, као да се правда.

Каже да рачун за струју није подмирила више месеци тако да јој је свака врста помоћи добродошла.

Много се и туге сакупило међу зидове малене кућице. Напукла ђерпичара у ужем центру Грачанице, ушушкана међу кућама са новим и лепим фасадама и пвц столаријом. За многе од нас она је невидиљива и тиха, баш као и њена власница.

Фото: Ризница

Општина Грачаница: Помогли смо Достани, помоћићемо опет

Председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић изјавила је за портал Ризница да је локална самоуправа више пута помагала овој породици.

„Упозната сам тешком ситуацијом наше суграђанке и у континуитету покушавамо да јој помогнемо и олакшамо животне услове. Проблеми Достане Миловановић су различити, од правних и социо-економских, стамбених и нажалост здравствених. Ове године смо помогли  новчаним износом, преко система једнократне социјалне помоћи  и донацијом огрева за зиму. Пре тога, доделили смо јој грађевински материјал за кућу, наведено је у писаном одговору градоначелнице.

Шубарићева истиче и да је упозната и са проблемом власничких односа и да ће ангажовати општинске стручне службе у циљу проналаска најбољег решења за случај Достане Миловановић.

„Убрзо ћемо организовати информативни састанак са Достаном да бисмо утврдили све правне аспекте овог случаја. Наше службе даће свој допринос како бисмо видели у ком правцу морамо даље деловати. Када је завршетак куће у питању, прво ћемо проценити тренутне потребе и онда ћемо на основу приоритета деловати у наредном периоду“, рекла је Шубарић. 

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button