Др Ана Глигић: Вирус корона је мутирао и има већи потенцијал за ширење

Вирус корона је мутирао и тренутно се налазимо у новој епидемији у пандемији ковида 19. То је нама познати вирус, али се променио и стартује испочетка, каже за Политику вирусолог др Ана Глигић.  

Некадашња шефица лабораторије Института „Торлак“ наглашава да се вирус сада више шири међу људима, али се још не зна да ли је добио и на снази оболевања и тежини клиничке слике. Она напомиње да је мутација вирусу дала већа „крила” за ширење међу људима, да се пуне болнице пацијентима и да се прибојава да ће наш здравствени систем „пући” због свега тога.

„Уколико будемо имали среће и ако су моје прогнозе тачне, у наредних 14 дана вирус ће стално да расте и почеће да пада у децембру. Очекујемо да ће крајем јануара и у фебруару број оболелих моћи да падне на разумније границе и да становништву неће морати да се намећу велика ограничења. Једино се плашим да ће доћи до мутације вируса и код животиња и да ће се појавити неки нови облик болести. Онда би то била, сликовито речено, игранка без престанка“, сматра др Глигић.

Ова вирусолошкиња подсећа да је још у марту предвидела да ће број заражених морати да се пење и да ће у мају да уследи пад. То се и догодило. Каже и да је у међувремену сој вируса мутирао у две, три велике мутације.

„Гледала сам рад познатог врхунског америчког стручњака, епидемиолога који каже да се нова мутација зове Д614Г. Туристи из Шпаније су тај мутирани вирус пренели по целој Европи и он је наставио да се даље шири светом. Колико сам видела смртност је код нас око 1,32 одсто. То је нижи проценат смртности у односу на друге болести које харају, попут карцинома. Највећи проблем су тежи случајеви оболевања од короне који се не препознају, а захтевају клиничко лечење. Ту су и они који морају да буду у изолацији јер су позитивни и не смеју да „сеју” вирус“  напомиње др Глигић.

Њен став је јасан:  у новој епидемији се налазимо од јула јер је тада вирус био расејан.

„Енглези сматрају да је тим новим вирусом код њих заражено 80 одсто оболелих. Они више не спомињу стари ковид, већ тај мутантни. Уколико сам била у праву за све што сам говорила, слободно могу да тврдим да смо онај почетни вирус до сада ликвидирали. Појавила се његова мутација која има далеко већи потенцијал ширења, али не и смртности“, каже др Глигић.

По њеном мишљењу, може да се догоди да вирус временом просто нестане и да га нађемо само понегде. И то ако га будемо истраживали. У том случају можемо да будемо мирни годинама, док се он поново једног дана не појави. Међутим, Глигићева истиче да нико не зна кад ће он опет „скочити” из природе, „ударити” на човека и направити то што су  направили, рецимо, САРС, МЕРС и Ковид 19.

„ Вакцина против короне ће нас спасити, једино што могу да направе проблем су мутације. Уколико је мутирани вирус у циркулацији, а вакцина је направљена од првог вируса, онда та цепива неће штитити више од 92 одсто, као што неки произвођачи тврде, већ ће пружати заштиту неки проценат мање. Мислим да овај вирус заобилази све уведене мере. Имамо илузију да нешто делује на њега. Па видите колико је заражених лекара под пуном заштитном опремом? Вирус је једноставно невероватан. На срећу, код 70 одсто заражених не изазива клиничку слику, прође неопажено и на тај начин се прокужавамо. Прећутно нас држава пушта да се прокужавамо“.

У разне светске теорије завере Глигићева не верује. Једна од тих је да се ковид 19 преноси са људи на животиње.

„Не верујем, рецимо, у вест да се у Њујорку болест пренела са човека на тигра. Није уобичајено да се овакви вируси из природе када уђу у човека враћају на животиње. Они заправо завршавају у „слепој улици”, односно шире се међу људима и не прелазе на животиње. Сада се у свету на фармама уништавају нерчеви јер се сматра да је ковид са људи прешао на њих. То оштро демантујем, а и видим да светски стручњаци кажу да би ту теорију још требало истражити“,  каже искусни стручњак.

Ипак, теорију да су људи који имају мачке заштићенији од оболевања од короне она не демантује. Напротив, сматра да та теза и те како има смисла.

– Сви корона вируси потичу из истог „стабла”. Ако мачка има своју корону, па чак и голубови које посматрам ових дана и који ми делују веома сумњиво, она не делује на људе. Корона код мачке има способност да ствара нека антитела, па када наиђе неки патогени сој короне – она не дозвољава да човек оболи. То је разлог зашто сматрам да особе које имају мачке не оболевају од короне. Те особе су створиле имунитет према сродном вирусу који ми не можемо да меримо јер немамо још увек ту методологију у рукама. То би свакако даље требало испитивати“,  уверена  је др Ана Глигић.

Извор
Политика

Повезани чланци

Back to top button