Дрецун: Албанија оспорава доказе Дика Мартија о жутој кући

Албанија је формирала Специјалну комисију која треба да испита извештај Дика Мартија са циљем да га оспори, односно, да се Тирана опере од сарадње са ОВК, оцењује Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохи, пише Спутњик.

Дрецин није изненађен овим потезом Албаније, будући да је, како каже, дубоко увучена у злочине ОВК. Подсећа да се у извешатају између осталог помиње и округ Мат у Албанији где се налазила „Жута кућа“, злогласно место у ком су жртвама ОВК вађени органи.

Извештај Дика Мартија јасно говори о томе да се део злочина које је починила терористичка ОВК десио на територији Републике Албаније. И то уз знање и саучесништво и албанске полиције и обавештајних служби, дакле целокупног режима. Они су знали да се тамо налазе базе терористичке ОВК, јер су их сами формирали и да тамо људе илегано затварају, муче и убијају“, подсећа Дрецун.

У Тачијевој оптужници се говори о две локације Цакан и Кукс, обе на територији Албаније и ту се наводи да су тамо људи илегално притварани, мучени и убијани. То сада, има много већу тежину за Тирану и Албанију сврстава као саучесника у злочинима које је починила злочиначка ОВК“, објашњава Дрецун.

Формирање Комисије је начин да се одбране од тих оптужби јер она треба да утврди да ли су тачни наводи Дика Мартија.

„Међутим, ако је судити по изјави председавајућег те комисије, који треба и да је води, они су очито већ утврдили шта се дешавало јер су кренули са ставом да ће доказати да наводи Дика Мартија нису тачни“, истиче Дрецун.

Он додаје да је јасно да је ово једна политичка прича којом Албанија покушава да маргинализује сопствену одговорност или да је у потуности избегне за злочине које је ОВК починила и то на њеној територији.

„Албанија и њен тадашњи режим сносе и пуну одговорност као саучесници и за злочине које је ОВК починила и на Косову и Метохији. А касније и за злочине које је Ослободилачка војска Прешева, Медвеђе и Бујановца починила на југу централне Србије и у Македонији. Иза свих тих паравојних злочиначких организација стоји Албанија“, наглашава Дрецун.

Приштина и Тирана ће без сумње, наводи он, синхронизованом кампањом уз подршку Албанаца који живе у региону настојати да обеснаже наводе из Тачијеве оптужнице који су застрашујући и који указују да је ОВК спроводила удружени злочиначки подухват.

„Циљ им је био да овладају територијом Косова и Метохије и при том су се служили етничким протеривањем, мучењем и убиствима људи и то показује да је ова смаопроглашена држава Косово резултат деловања удруженог злочиначког подухвата и да је настала на темељима ужасног бруталног етничког чишћења и злочина против човечности и ратних злочина“, наглашава Дрецун.

Он закључује да такозвана држава Косово јесте злочиначка творевина, као и ОВК, и све њене структуре потпомогнуте из Албаније, што ће и бити тема оспоравања Тиране кроз Комисију коју је основала.

Извор
Спутњик

Повезани чланци

Back to top button