Две деценије од сукоба са терористичком ОВПМБ сепаратизам и даље тиња на југу Србије

Албански сепаратизам и даље тиња на југу Србије иако држава Прешево, Медвеђу и Бујановац помаже са два милиона евра годишње, пише данашња Политика.

У Бујановачком селу Кончуљ, у шупљинама стене, недавно је пронађено девет контејнера са ракетом за ручни бацач, миницијом за бацач граната, противтенковском мином, сандуком са двогледом за ноћно осматрање, пушчаном муницијом, маскирним униформама. Претпоставља се да је реч о оружју које је остало још из времена сукоба на југу Србије пре две деценије. Ова заплена буди сећање на време када се терористичка ослободилачка војска Бујановца, Прешева и Медвеђе (ОВПМБ) сукобљавала са српским снагама у Копненој зони безбедности. Упозоравајућа чињеница јесте за последње две деценије од престанка ових сукоба, српске снаге безбедности релативно често налазе оружје заостало из тог периода.

Проф. др Обрад Стевановић, генерал потпуковник полиције у пензији, дугогодишњи командант Посебних јединица полиције (ПЈП) каже да се упркос чињеницама да је криза изазвана насилним деловањем ОВПБМ на југу централне Србије, решена демилитаризацијом ове терористичке формације пре 20 година, не може рећи да је тиме проблем не може речи да је проблем албанског екстремизма трајно решен.

„Не може се рећи да је ово дугорочно уклоњена могућност терористичког деловања албанских екстремистичких група у том делу Србије. Напротив, терористички потенцијал њиховог паравојног организовања и деловања по узору на демилитаризовану ОВПМБ и даље постоји и може бити поново активиран зависно од потребе и циљева његових носилаца и подржавалаца“, каже Обрад Стевановић који је у време ових сукоба био помоћник министра унутрашњих послова Србије.

Повезани чланци

Back to top button