Дворине: Новооткривена задужбина Немањића већа од Грачанице

У срцу Шумадије, на налазишту Дворине код Аранђеловца, археолози су пре 16 година започели истраживања у жељи да пронађу остатке куће последњег српског деспота Павла Бакића, међутим, открили су ипак нешто друго, импозантније и мистериозније, јавља Рина, преноси Б92.

„Кад смо пронашли тесаник са остацима фрескосликарства, било је јасно да се у близини налази црква и кренули смо даље да истражујемо. Дошли смо до огромне монументалне грађевине, веће чак и од Грачанице. Ради се о средњовековној цркви која је дугачка 27, а широка 14 метара, украшена живописом великих мајстора, што је чини једном од највећих у том добу, али је невероватно да за њу нема никакав писани траг“, рекао је за Рину професор Владан Миливојевић, кустос Народног музеја у Аранђеловцу.

Задужбина оваквих димензија могла је бити само владарска, па се за сада претпоставља да припада лози Немањића и да ју је подигао цар Душан, средином 14. века у доба највећег процвата своје владавине. Изграђена је у српско-византисјком стилу, али њено постојање и даље је обавијено велом тајне.

„На основу неких пронађених остатака сматра се да је управо у овој цркви било седиште Београдске епископије у 14. веку. Црква има припрату која је заједно зидана са бродом. Он је осликан, а припрата није. Зато се претпоставља да се нешто у међувремо догодило, можда чак и смрт цара Душана, која битно мења историју, али и даљу будућност ове цркве. Током истраживања овде смо пронашли велики број фрагмената фресака, које се сада налазе у музеју, а најбољи и најкрупнији комади су конзервирани“, каже Миливојевић.

Проналаском овог великог локалитета подно планине Венчац, откривају се нове странице српске средњовековне историје. Бројна истраживања отвориће и додатна питања, али је извесно да ће се на овом месту појавити значајне чињенице које су биле вековима скривене од јавности.

„Постоји много непознаница које ће се открити будућим истраживањима. Откривени су масивни надгробни споменици који сведоче да је изутено богато становништво овде живело током средњег века, а на нама је да откријемо ко је све тада насељавао ово подручје“, изјавио је Миливојевић.

Владари из династије Немањића били су најпознатији ктитори у српској историји, али за све њихове грађевине постоје писани докази, док једино за цркву пронађену у Дворинама код Аранђеловца не постоји никакав траг, нити објашњење, и зато је она за сада једина непозната задужбина ове лозе.

Извор
Б92РИНА

Повезани чланци

Back to top button