Ескобар поздравио одлуку о враћању земљишта манастиру Дечани и позвао на имплементацију постигнутих договора

Амерички изасланик за западни Балкан и заменик помоћника америчког секретара Габријел Ескобар данас и сутра борави на Косову и Меотохији где се састао са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, вечерас се очекује његов састанак са лидерима водећих опозиционих партија док ће се са премијером у Приштини Аљбином Куртијем састати сутра. Ескобар је обе стране позвао на наставак дијалога и имплементацију договорено али и поздравио одлуку Приштине о примени одлуке Уставног суда о враћању имовине манастиру Дечани.

Састанак америчког изасланика за западни балкан Габријела Ескобара са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи почео је нешто после 10 часова када је у пратњи америчког адмбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера Ексобар ушао у зграду предедништва.

Разговори са председницом приштинских институција су како је оценио Ескобар на заједничкој конференицији за медије били су отврени и искрени. Имамо много тога да говоримо о изазовима, укључујући недавну одлуку Централне банке у Приштини рекао је амерички изасланик.  

Догађаји у Бањској од 24. септембра такође су били један од тема, а америчи изасланик очекује и позива Београд да све одговорне за убиство косовског специјалца изведе пред лице правде.

Обе стране морају наставити са пуном применом споразума како би постигли историјски споразум, рекао је Ескобар и позвао Београд да настави са имплементацијом договореног, устврдивши да Охридски споразум постаје реалност.

Габријел Ескобар је рекао да је Вјоса Османи главни гарант односа између САД и такозваног Косова.

Сарадња са савезницима је од виталног значаја рекла је Вјоса Осмни додајући да осовина свих акција Приштине треба да буде управо савезнички однос са Сједињеним Државама. Како је на крају закључила у сарадњи са савезницима биће решено и питање динара.

Амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар поздравио је одлуку Куртијеве Владе која је затражила да Агенција за катастар укњижи имовину манастира Високи Дечанани по претодној одлуци Уставног суда. Рекао је да је то за Приштину била тешка одлука али и неопходан корак.

Иначе Амерички изасланик Габријел Ескобар на Косову и Метохији  борави два дана.  вечерас у 19 часова требало би да се састанке са лидерима водећих опозиционих странака док је састанак са премијером приштинских институција Аљбином Куртијем најављен за сутра.

Повезани чланци

Back to top button