Екологија : За годину дана имаћемо умивену, чисту и лепшу Грачаницу

„Екологија ДД“ , прво јавно предузеће за управљање отпадом које је формирано на територији општине са већинским српским становништвом,  бринуће о чистоћи јавних површина у свих 17 села у општини Грачаница, рекао је на конференцији за новинаре директор управног одбора предузећа Дејан Димитријевић.   

Димитријевић је саопштио да су лиценца и сагласност локалне самоуправе две кључне ствари пресудне за будући рад предузећа добијене, а да је „Екологија ДД“ усвојила план којим је обезбеђена финансијска стабилност и Буџет који ће, како је наглашено, бити у потпуности транспарентан за јавност.

„Под транспарентношћу подразумевамо широки спектар, од тога како ће бити разношено смеће, до тога када и како ће бити организоване јавне набавке, расписивани конкурси за запошљавање али и увид у документа од јавног значаја“, рекао је Димитријевић.  

Истакавши да се залагао да ценовник буде формиран на основу количине отпада која се према броју чланова произведе у оквиру једне породице, Димитријевић је рекао да је заједничка оцена на нивоу предузећа да је цена изношења смећа на месечном нивоу од 4,64 евра по домаћинству, економски оправдана за све.

Рекао је да је завршен рад на стратегији и дугорочном плану рада и развоја „Екологије“ и нагласио да ће радници који су привремено пружали услуге компанији за управљање отпадом „Пастрими“ бити ангажовани од стане предузећа „Екологија“.  

На питање шта ће бити са радницима Јавног Комуналног предузећа „Комуналац“ које је формирано при српским институцијама и да ли ће она од првог августа престати са радом , Димитријевић је рекао да то није тачно.

„То је заиста једна велика тема, нама су радници као дукат, битнији су можда од оних који су у администрацији… „Комуналац“ има неке своје делатности којима се бави и којима ће наставити и даље да се бави. „Комуналац“ има своје делатности има своје раднике који примају своје плате и те две ствари се по том основу неће мешати никако, али постоје ствари око којих ћемо сарађивати“, нагласио је Димитријевић.

Подсетио је да је идеја о формирању јавног предузећа на територији Општине Грачаница покренута још 2016, а да је оно у пуном капацитету заживело 2020. године.

„Званично од првог јула ми имамо и потписан уговор са Општином Грачаница која је у ствари капа или кишобран испод кога се „Екологија“ налази. Екологија је општинско предузеће, није један самостални механизам који ће да функционише независно. Трудићемо се да будемо што независнији у послу и да што мање оптерећујемо локалну управу али ми дефинитивно морамо да сарађујемо са општином која ће вршити контролу над нашим радом“.   

Превасходни задатак „Екологије“ биће уклањање смећа у свих 17 села на територији Општине Грачаница, али и одржавање јавних и зелених површина, као и помоћ индивидуалним лицима. Циљ је, како је речено, да ово предузеће функционише као сервис грађанима.

„Принципи на основу којих желимо да „Екологија“ функционише јесу квалитетна и континуирана услуга која ће свој рад базирати на повратним информацијама од својих корисника, отклањање дивљих депонија за шта нам је потребна озбиљна сарадња са грађанима, а бринућемо и о зеленим површинама“, нагласио је Димитријевић.

Истиче да очекује озбиљну сарадњу са новинарима и грађанима, директно или посредством друштвених мрежа.

У том циљу предвиђена је онлајн платформа за комуникацију, док ће грађани који немају искуства са новијом технологијом исто моћи да ураде посредством телефона.

„За годину дана очекујемо једну сасвим другу Грачаницу, умивену, чисту и лепшу“, обећао је Димитријевић.

На крају је подсетио да ће радници „Екологије“ много радити и на подизању еколошке свести код грађана али да ће у сарадњи са општинским инспекцијским службама сарађивати на кажњавању неодговорних лица.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button