Елек: Доласком Куртија на власт обустављено снабдевање лековима за српске здравствене установе

Последице затварања прелаза због сукоба у Бањској али и због блокаде Приштине за робу из централне Србије директно осећају најрањивије групе људи, пацијенти и новорођенчад упозоравају из Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици.

Бриселски споразум српским здравственим установама гарантује снабдевање лековима из централне Србије међутим, са доласком Аљбина Куртија на власт Приштина све блокира, тврди директор КБЦ Косовска Митровица др Златан Елек.  

„Поседња званична набавка лекова у КБЦ Косовска Митровица обављена је 2021. године. На основу Бриселског споразума нама треба да буде омогућено стално снабдевање лековима од стране РФЗСО путем централне јавне набавке. Доласком на власт Аљбина Куртија обустављено је свако снабдевање лековима“, рекао је др Елек.

Српске здравствене установе на северу али и јужно од Ибра раде са последњим залихама лекова, инфурзионих раствора, кисеоника, БСЖ вакцина. Нема антитетанус вакцина, вакцина против сезонског грипа као и осталих лекова и мединског материјала. Елек упозорава на то да је  отежана комуникација са терцијалним установама у ужој Србији, као и да се српска санитетска возила заустављају и претресају, а возачи истих приводе.  

„Пребројали смо у последња три до четири месеца имали смо више од 210 заустаљања санитетских возила, да не набарајамо привођења наших возача у јужну Митровицу и узимање изјава“.

Елек напомиње да су он и доктор Драгиша Миловић више пута јавно упозоравали да Србима северно и јужно од Ибра прети хуманитарна кастастрофа.

„Нередовно је снабдевање кисеоником. Ја сам у више наврата нагласио да се бојимо да нам се не понови бањалучки сценарио када је због недостатка кисеоника умрло 12 беба“, упозорава Елек.  

Из Болнице у Северној Косовској Митровици су, како кажу, више пута обавештавали ОЕБС; УНИЦЕФ; Међунарноди Комитет Црвеног Крста као и амбасадоре земаља Квинте и све релевантне факторе.

(Ризница)  

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button