Елек: Због потешкоћа у допремању лекова угрожен рад медицинских установа на КиМ

Директор КБЦ У Косовској Митроцици Златан Елек упозорава да ће бити угрожен рад Клиничко болничог центра у том граду уколико се тренд са тешкоћама у допремању лекова из централне Србије на територију Косова и Метохије настави.

„КБЦ дели судбину српског народа на КиМ и уназад три године, откако је на власти влада Аљбина Куртија, није нам дозвољено снабдевање лековима из централне Србије. Не само лекова, већ и физиолошки раствори, санитетски материјал, материјал за шивење. У два наврата решавали су проблеме са снабдевање кисеоником, али то су све орочена снабдевања са дозволама за три месеца“, објаснио је Елек.

Додао је да њихова санитетска возила имају проблем са кретањем са митровачким таблицама, јер су санитетска возила у великој већини регистрована на Косовску Митровицу, што је, како је навео, у складу са Бриселским споразумом.

Елек истиче да не могу пацијенте у довољној мери да пребаце санитетима, да им је забрањен улаз на КиМ, па фактички испада да та возила нису у употреби.

„Свакако да мере Приштине никако не иду у прилог српском народу на КиМ. КБЦ Косовска Митровица једна је од највиталнијих и најбитнијих установа на КиМ, која пружа 90 одсто укупне здравствене услуге на КиМ“, поручио је Елек.

На питање да ли је угрожен програм операција и лечења пацијената, Елек одговара да ће, ако се такав тренд настави, сигурно бити угрожен цео рад у КБЦ.

„За сада не оскудавамо у толикој мери да одмах морамо да прекинемо са програмом, међутим, процене у здравсту досежу од три до шест месеци, а ја мислим да ми немамо залихе за тај период“, рекао је директор КБЦ Косовска Митровица.

Како каже, посебно га брине што нема никакве реакције ниједне хуманитарне организације, нема реакције међународне заједнице, иако у Повељи УН пише да је право на лечење загарантовано за сваког човека на планети.

„Забрањује нам се да се слободно крећемо и лечимо, а ми смо под Хипокритовом заклетвом и лечимо све пацијенте без обзира на националну и верску припадност, боју коже. Велики број наших пацијената су Албанци, иако они имају здравствено осигурање, јер је људски живот нешто најпрече“, поручио је Елек.

Додаје и да немају никакву комуникацију са Албанцима који су тренутно нелегитимно у институцијама на северу КиМ.

„Захваљујем председнику Србије и Влади Србије, Канцеларији за КиМ, и захваљујући њима, ми успевамо некако да функционишемо. Много нас више брину међународни фактори и апелујемо на њих да апелују на власти у Приштини да нам омогуће редовно снабдевање и нормалан живот Србима на северу КиМ“, каже Елек.

Наводи да КБЦ има 550 постеља од којих је две трећине попуњено и да нису битни само лекови, већ и намирнице за пацијенте.

„Чак је и пошта престала да ради, тако да Срби имају огромни проблем на целом простору КиМ“, закључио је Елек.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button