Ескобар: Формирање ЗСО обавеза Србије, Приштине и ЕУ

Заједница српских општина (ЗСО) биће формирана, изјавио је специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, преноси РТС.

Габријел Ескобар је на онлајн конференцији у организацији Атлантског савета, рекао да је формирање ЗСО, о чему је постигнут споразум у оквиру дијалога Београда и Приштине у Бриселу, правно обавезујућа одредба.

„ЗСО је правно обавезујућа за Србију, за Косово и за ЕУ“, рекао је заменик државног секретара САД.

Додао је да је формирање ЗСО и за САД, управо зато што подржавају дијалог, обавеза.

„ЗСО би требало да буде имплементирана и биће имплементирана“, рекао је Ескобар.

Изразио је наду да ће у Приштини формирање ЗСО видети као позитивну могућност јер, подсетио је, таквих примера који пружају колективна права мањинама у Европи има много.

Подсетио је да на северу КиМ има 70.000 Срба, те да су у центру тензија и конфликта, као и да се мора наћи начин да их заштите институције, али и да им се да прилика да учествују у социјалним, економским и политичким дешавањима у Србији, јер су „двојни грађани“.

Габријел Ескобар је додао да ће се ако се не реши питање ЗСО, кризе понављати.

Специјани изасланик САД за Западни Балкан изразио је и уверење да ће се наредне године назирати контуре договора Београда и Приштине, заснованог на француско-немачком предлогу.

„Предлог нуди одличне прилике за креирање стабилних одоноса између две земље и веома је реалан“, изјавио је Ескобар на конференцији, одговарајући на питање да ли постоји шанса да се на основу француско-немачког плана који је Београд одбио, направи договор и да ли је реалан.

На питање да ли план може да буде реализован до пролећа, који се помиње као крајњи рока, Ескобар је рекао да то зависи од страна у преговору.

„Не зависи од САД, већ од европске стране. Верујем да можемо да видимо да се назире скелет договора наредне године и желео бих да се то деси“, рекао је Ескобар. 

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button