Eskobar: Formiranje ZSO obaveza Srbije, Prištine i EU

Zajednica srpskih opština (ZSO) biće formirana, izjavio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, prenosi RTS.

Gabrijel Eskobar je na onlajn konferenciji u organizaciji Atlantskog saveta, rekao da je formiranje ZSO, o čemu je postignut sporazum u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, pravno obavezujuća odredba.

„ZSO je pravno obavezujuća za Srbiju, za Kosovo i za EU“, rekao je zamenik državnog sekretara SAD.

Dodao je da je formiranje ZSO i za SAD, upravo zato što podržavaju dijalog, obaveza.

„ZSO bi trebalo da bude implementirana i biće implementirana“, rekao je Eskobar.

Izrazio je nadu da će u Prištini formiranje ZSO videti kao pozitivnu mogućnost jer, podsetio je, takvih primera koji pružaju kolektivna prava manjinama u Evropi ima mnogo.

Podsetio je da na severu KiM ima 70.000 Srba, te da su u centru tenzija i konflikta, kao i da se mora naći način da ih zaštite institucije, ali i da im se da prilika da učestvuju u socijalnim, ekonomskim i političkim dešavanjima u Srbiji, jer su „dvojni građani“.

Gabrijel Eskobar je dodao da će se ako se ne reši pitanje ZSO, krize ponavljati.

Specijani izaslanik SAD za Zapadni Balkan izrazio je i uverenje da će se naredne godine nazirati konture dogovora Beograda i Prištine, zasnovanog na francusko-nemačkom predlogu.

„Predlog nudi odlične prilike za kreiranje stabilnih odonosa između dve zemlje i veoma je realan“, izjavio je Eskobar na konferenciji, odgovarajući na pitanje da li postoji šansa da se na osnovu francusko-nemačkog plana koji je Beograd odbio, napravi dogovor i da li je realan.

Na pitanje da li plan može da bude realizovan do proleća, koji se pominje kao krajnji roka, Eskobar je rekao da to zavisi od strana u pregovoru.

„Ne zavisi od SAD, već od evropske strane. Verujem da možemo da vidimo da se nazire skelet dogovora naredne godine i želeo bih da se to desi“, rekao je Eskobar. 

(RTS)

Povezani članci

Back to top button