Ескобар: Повлачење Срба из институција није решење, стране морају да удвоструче обавезе у дијалогу

Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар каже да повлачење  Срба из косовских институција није решење за актуелне спорове те да се нада да ће се ускоро, уз подршку специјалног изасланика ЕУ, постићи договор Београда и Приштине.

Ескобар је говорећи о ванредним локалним изборима у четири општине на северу и рекао да САД подржава разнолику, инклузивну, мултиетничку демократију на Косову, као и слободне, поштене и легитимне изборе.

„Свесни смо забринутости заједнице да можда неће постојати услови за успешне изборе. Међутим, важно је да Влада Косова буде одговорна. Избори се морају одржати у демократском духу, без политичког застрашивања“, рекао је амерички дипломата у интервјуу за РТК.

Поновио је став да се Сједињене Америчке Државе слажу са Европском унијом да недавна дешавања узнемиравају и доводе у опасност важан напредак постигнут у дијалогу који води ЕУ.

Заменик помоћника америчког државног секретара и Специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ексобар истиче да и Косово и Србија морају да покажу максималну флексибилност и постигну споразум у наредним данима како би се ситуација смирила.

„Стране морају да удвоструче своје обавезе у дијалогу, укључујући примену већ потписаних споразума, што значи и почетак преговора за формирање Заједнице општина са српском већином“, рекао је Ескобар.

Говрећи о француско-немачком плану, Ескобар  је навео да се о детаљима предлога разговара у оквиру дијалога који води ЕУ.

„Ми то снажно подржавамо, мислим да би након разговора две владе требало да почне веће укључивање јавности.“

(извор: РТК)

Повезани чланци

Back to top button