Ескобар: Примена споразума из Охрида почиње формирањем ЗСО

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, изјавио је да би примена споразума Београда и Приштине за нормализацију односа требало да почне од Заједнице српских општина.

Габријел Ескобар је на видео конференцији за новинаре рекао да су ЕУ и САД фокусиране на то да тај споразум постане реалност.

„Та реалност се ствара са ЗСО. Нормализација је усмерена на права мањина, посебно Срба. Наше је очекивање је веома јасно и захтев да напредујемо са овим“, рекао је Ескобар и навео да је почео рад на формирању ЗСО, али да тај посао мора стално да се гура напред како би се дошло до модела.

Оценио је да је приметан мали напредак у дијалогу.

Ескобар очекује да ће у року од две недеље доћи до новог састанка главних преговарача Београда и Приштине, Петра Петковића и Бесника Бисљимија.

Наводи да је важно да обе стране, посебно приштинска, схвате овај процес озбиљно и да крену да га заврше.

Како је рекао, битно је да све стране нормализују односе и да се хармонизују са ставовима ЕУ.

На питање да Приштина види ЗСО као другу Републику Српску, Ескобар је одговорио да се не тражи модел какав је примењен у БиХ.

Упитан да ли ће споразум бити постигнут до краја године, он је казао да је важно да се разговара о битним темама и да се нада да ће до решења доћи до краја године.

На питање да ли је Србија прекршила споразум када је гласала против чланства тзв. Косова у Савету Европе, Ескобар је рекао да није сигуран у то.

„То зависи од Европске уније, која је гарант споразума. Процес имплементације није одлучен у тренутку када се гласало, не знам да ли је Србија била дужна да то не блокира“, рекао је Ескобар.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button