ЕУ: Недавни разговори Београда и Приштине били тешки и без конкретних резултата

Недавне разговоре специјалног представника за дијалог Мирослава Лајчака са главним преговарачима Београда и Приштине Петром Петковићем и Бесником Бислимијем ЕУ је оценила као „тешке који „нису дали тренутне резултате“, преносе медији изјаву портапрола ЕУ.  

Позвајући се на последњу изјаву заменика косовског премијера Бесника Бислимија, који је у понедељак, на састанку са новинарима у Приштини рекао да Косово не би требало да распише изборе на северу земље док се не  укину  казнене мера које је увела Европска унија, портпарол ЕУ је поновио позив Приштини који се ондоси на расписивање избора у четири општине на северру КиМ.

Влада у Приштини би, како је речено на седница 10. јула, требално да се крајем лета изјасни поводом одржавање ванредних избора у општинама Лепосавић, Звечан, Северна Митровица и Зубин Поток.

Поводом прошлонедељних састанака, портпарол ЕУ је рекао да очекује да обе стране изнесу свој став о темама које су биле на дневном реду. Истовремено, како је наглашено, стране треба да се уздрже од једностраних корака који би могли довести до нових ескалација.

„Специјални изасланик ЕУ Лајчак позвао је прошле недеље преговараче са Косова и Србије да разговарају о неким темама на дневном реду дијалога који води ЕУ. То укључује спровођење новог споразума о путу нормализације односа, енергетику, спровођење декларације о несталим лицима, деескалацију ситуације на северу Косова, организовање ванредних избора и питања везана за трговине“, рекао је портпарол ЕУ, преноси Радио Слободна Европа.

Главни преговарачи Косова и Србије су се 19. јула одвојено састали са изаслаником за дијалог Мирославом Лајчаком у Бриселу, где су разговарали о „дугачкој листи питања дијалога, почев од примене Споразума од 27. фебруара и његовог продужења”.

„Ови састанци су били тешки и дуги, и нису дали никакве тренутне резултате. Међутим, од странака је затражено да размисле и дају повратне информације о питањима која су била на дневном реду”, рекао је овај извор и додао да ће се разговори наставити.

(Радио Слободна Европа)

Повезани чланци

Back to top button