ЕУ тражила да новоизабрани председници општина не полажу заклетву

Политички саветник премијера у Приштини Јетон Зулфај изјавио је да је Европска унија затражила да се пониште мандати на северу Косова и да новоизабрани председници општина не полажу заклетву.

„Идеја је да се пониште мандати без полагања заклетве. Такви захтеви се не могу постављати“, рекао је Зулфај приштинским медијима и подсетио да већ постоје изабрани градоначелници са законским мандатом.

„Ми стојимо иза намерног бојкота Српске листе, што је евидентно погрешно што не излази на изборе. Њихов бојкот избора је погрешна одлука коју не можемо толерисати“, рекао је он.

Зулфај каже да Влада у Приштини не планира да формира још један тим за израду нацрта статута ЗСО.

Попут премијера Аљбина Куртија, Зулфај је за нацрт статута СЗО представљен у Бриселу, рекао да је „скандалозан и потпуно неприхватљив за Косово“.

„Тим је искористио мандат који је имао са тим контроверзним саставом и са лидерком Данијелом. Тим скандалозним драфтом та екипа је угашена. Нацрт који су најавили за нас је потпуно неприхватљив. Овај тим је постојао. Он је демонтиран, ова екипа нам више није потребна“, рекао је Зулфај.

Најавио је да ће на наредном састанку приштинска страна изнети своје идеје.

„Када будемо разговарали следећи пут, имаћемо своје идеје. Ми смо то назвали потпуно неприхватљивим. Нису само наши захтеви да (Асоцијација) неће имати извршна овлашћења, то је и став ЕУ и САД“, казао је Зулфај и додао да косовска влада не планира да формира још један управљачки тим за израду нацрта статута.

„Нема плана јер тај менаџерски тим више никоме није потребан. Тим какав је био, представио је своју жељу за Републиком Српском на Косову. Њиховим нацртом статута смо то прогласили неприхватљивим, сада смо у новој фази где имамо визију премијера“, подвукао је Зулфај.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button