ЕУ захтева да Београд испоручи Приштини Милана Радоичића

Европска унија тражи да Србија због инцидента у Бањској, Милана Радоичић изручи приштинским властима, потврдила је посланица Европског парламента и известитлац за „Косово“ Виола фон Крамон коментаришући садржај Резолуције ЕП.

„Да, ово је један од захтева. У вези са држављанима Косова, косовске институције су надлежне за истрагу против њих“, истакла је Фон Крамон за Н1.

Европска посланица додаје да није сагласна с тврдњама власти „Косова“ да је инцидент у Бањској био покушај Србије да изазове рат и анектира север самопроглашене државе.

„Ја не бих ништа прејудицирала, искрено не делим такву констатацију“, рекла је Фон Крамон.

Она је истакла да су Еулекс и Кфор „кредибилни међународни партнери“ који ће пратити процес против бившег челника Српске листе а да ће у њега бити укључене и судије са севера „Косова“, и изразила уверење да ће се Срби брзо вратити у институције.

Фон Крамон је рекла да истрага мора да покаже како се догодила дестабилизација севера Косова 24. септембра.

„Ради се о томе да морамо да имамо сарадњу Србије како би нам пружила све чињенице и податке са терена“, рекла је она, додајући да ће, у случају да се то не деси, бити уведене рестриктивне мере.

То може да буде укидање састанака са високим функционерима за руководство Србије, али могу да буду и укинуте финансије за инфраструктуру или мере које се одражавају на преговоре о чланству Србије у ЕУ, каже Фон Крамон.

Упитана да ли то укључује могуће замрзавање породичних и личних рачуна људи из руководства Србије, она појашњава да су то одвојене ствари.

ЕУ, како она каже, треба да уведе личне санкције против оних који су директно умешани, као што су то учиниле САД и Британија, а рестриктивне мере нису у режиму санкција, и оне би биле сличне као мере уведене приштинском руководству – укидање политичких састанака, ускраћивање средстава из ИПА фондова и тако даље,

„Мислим да председник Вучић у великој мери зависи од новца који стиже из ЕУ. Његов политички легитимитет нису само Кина и Русија, дефинитивно је то и могућност да се Србија ближе интегрише са ЕУ“, истакла је она.

Подсетила је да инвеститори из Немачке запошљавају 800.000 људи у Србији, а Кина не отвара радна места.

„Уколико буде одлука да Србија иде са Русијом и Кином, и то је у реду. Ми не доносимо ту одлуку, то је одлука коју Србија треба да донесе. Али за сада ја још увек имам наду и утисак да руководство Србије има интерес да оријентише земљу у правцу Запада“, рекла је Фон Крамон.

Упитана о политичкој алтернативи у Србији, рекла је да није на њој као странцу и европском посланику да о томе говори, јер би то било мешање.

„Али оно што је тачно је да морамо да направимо слободне, правичне и транспарентне услове за изборе“, казала је Фон Крамон.

(Н1)

Повезани чланци

Back to top button