Еулекс ухапсио бившег председника Општине Малишево 

Полиција Еулекса ухапсила је бившег председника општине Малишево Иснија Киљаја због ометања правде, у склопу акције Специјализованог тужилаштво у Хагу које спроводи операције у вези са истрагом о кривичним делима против правосуђа.

Хапшење Киљаја потврдила  је Општина у Малишеву, а из Специјалног суда у Хагу је саопштено да је току спровођење операција Специјализованог тужилаштва на Косову у вези са истрагом која се води о кривичним делима против правосуђа. 

Операције Специјализованог тужилаштва ове недеље одвијају се уз судско овлашћење Специјализованих већа Косова и уз подршку полиције и Европске мисије за владавину права на Косову (EULEX). У реаговању општине Малишево траже да Специјални суд прекине, како кажу, прогон ослободилаца.

 „Захтевамо да се овај суд и други надлежни судови, укључујући и Хашки трибунал, позабаве гоњењем, хапшењем и кажњавањем починилаца убиства близу 400 цивила општине Малишево током 1998-1999. године од стране војске и полиције. државе Србије“.

 У пратњи полиције истражиоци Специјалног суда за истраживање злочина током сукоба на Косову претресали су претходних дана  куће саветника бившег председника и хашког оптуженика Хашима Тачија.

Претресали су куће и објекте Тачијевих саветника Исмаиља Суље, Артана Бехрамија, Бљерима Шаље и Башкима Смакаја.

Шаља је био И коородинатор приштинске делегације у преговорима са Београдом а Смакај први директор обавештајне Информативне агенције Косова.

Тачи је са групом вођа бивше ОВК ухапшен у новембру 2020. године. Оптужница против Тачија, обухвата И Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија И Јакупа Краснићија.

 Они су, као припадници Дреничке групе ОВК, у 10 тачака оптужени за убиства, насилни нестанак особа, прогон и мучење. Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и ратни злочини.

 Злочини из оптужнице почињени су од марта 1998. до септембра 1999. на Косову и у Албанији.

Као ратни злочини, у оптужници су наведени „незаконито или произвољно хапшење и лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиства”, а као злочини против човечности „затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство, присилни нестанци лица и прогони”.

 „На неколико локација широм Косова, као и у Кукешу и Цахану у северној Албанији, припадници Ослободилачке војске Косова (ОВК) извршили су кривична дела из оптужнице над стотинама цивила и лица који нису учествовала у непријатељствима”, саопштено је тада из суда у Хагу.

 Суд наводи да су „жртве биле лица за која се подозревало да не подржавају ОВК и касније привремену владу Косова”.

То су били: „Срби, Роми и Ашкалије; католици; цивили за које се веровало да сарађују са српским властима или да комуницирају са Србима; Албанци који су подржавали Демократску савез Косова или били повезани са том странком, као и са другим странкама за које се сматрало да су против ОВК”.

Жртве су, по оптужници, били и „Албанци који се нису придружили ОВК или нису подржавали ОВК и лица која су на основу свог тренутног или бившег запослења важили за противнике ОВК”.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button