Евро од данас званична валута на КиМ: Бисљими каже уредба нужна због спречавања нелегалних токова новца

Евро је од данас и званично једина званична валута на простору Косова и Метохије која ће се користити у промету. Како је то јуче појаснио први потпредседник Владе у Приштини Бесник Бисљими Уредба о забрани промета других новчаница, коју је увела Централна банка у Приштини, била је нужна због контроле токова новца, спречавања његовог фалсификовања, одласка у нелегалне токове али и, што је Бисљими више пута поновио, куповину орујжа и финасирање терористичких група.

Финални циљ је, верује Бисљими, заштита потрошача и платног система будући да до сада није постојала могућност да се опорезују исплате и трансакције обављане у динарима.

Рекао је да ниједан од захтев које су међународни партенери испољили према Приштини не ставља под сумњу законитост уредбе такозване Централне банке Косова, јер је како каже, то је институција задужена за креирање и спровођење монетарне политику Приштине.

Уредба централне Банке приштиснких власти нити забрањује, нити дозвољава нити се бави српским динаром, будући да забрана промета овом новчаницом, устврдио је Бисљими на конференицији за медије, никада није ни престајала да важи.

Током  конференције за новинаре на којој је присуствова и приштински министар Финансија Хекуран Мурати Бисљими је појаснио и да ће нове мере највише погодити грађане српске заједнице који имају примања у динарима а раде у установама здравства и образовања за које је надлежна Република Србија. Како је рекао, српским грађанима се нуди могућност да се прилагоде новим мерама а у такозваном прелазном периоду неће бити казнених поена.  Уредбом се не забрањује трансакција новца из Србије али подразумева замена динара за евре.

„Као Влада молимо Централну Банку Косова да у контакту са Народном банком Србије пронађе најбољи модел за замену новца. Што пре буде договор то ће и бити лакше за грађане“, рекао Бисљими и додао да је Уредба о забани промета динара исполитизована од стране Београда.

Конференција за новинаре у Влади у Приштини, фото: Ризница

Приштинска агениција за приватизацију отвориће своју филијалу на северу Косова и Метохије и тако омогућити регистрацију привредних субјеката чији су власници Срби, тиме би им се омогућила фискализација и увођење у порески ситем који контролише Приштина.

Јуче  су затврорене све филијале  НЛБ Комерцијалне Банке које су радиле на Косову и Метохији. Скинуте су табле и уклоњени банкомати. Епархија рашко-призренска апеловала је на међународне институције да зауставе Приштину у потпуном етничком чишћењу Косова.

Грађани су јуче забележили затварање Комерцијалне банке у Грачаници и уклањање банкомата

Како се наводи у саопштењу Епархије, одлука косовских институција о забрани динара дубоко ће се негативно одразити, не само на српски народ на Косову, већ и на друге мањинске заједнице које користе динар и потпуно ће блокирати нормалан живот у српским срединама.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button